"Tužilaštvo odbacilo dve prijave žene ubijene u Centru za socijalni rad"

Tužilaštvo je odbacilo dve prijave žene ubijene u Centru za socijalni rad na Novom Beogradu, nezvanično saznaju "Večernje novosti". Olga Lovrić, koju je u prostorijama Centra naočigled njihovo troje dece brutalno ubio suprug Milan, dva puta ga je prijavljivala policiji od kada je izašao iz zatvora u martu ove godine.

.

Beogradski list piše da je tužilaštvo jednu prijavu odbacilo, a razmatranje druge nije bilo završeno kada se dogodio zločin.
Osim toga, oni navode i da je njen suprug odmah po izlasku iz zatvora, gde je proveo skoro dve godine zbog zlostavljanja najstarijeg sina, došao u Olgin stan. Ona je odmah alarmirala policiju rekavši da je nije tukao i da joj nije pretio, ali da je "govorio pretećim tonom".
Bez obzira na dosije nasilnika, tužilaštvo nije smatralo da postoji osnov da otvori istragu.
Mesec dana kasnije presreo je Olgu koja je bila sa decom u kolima i tada joj je otvoreno pretio. Šta je tada bio razlog da institucije ne reaguju za sada nije poznato.
Osim policije, okolnosti pod kojima je došlo do tragedije u kojoj je nesrećna žena ubijena još uvek ispituje i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja. Kada bude bila završena interna kontrola, oni će odgovoriti da li je bilo propusta u radu socijalne službe.

Od početka godine, ovo je 18. ubistvo žene, žrtve porodičnog nasilja! Sada su se oglasila stručna lica...

Za Vesnu Stanojević, koordinatorku Sigurne kuće, ovaj, ali i svaki drugi sličan zločin mogao je da bude sprečen pravovremenom reakcijom svih institucija.
"Moramo da se zapitamo da li je opravdana odluka suda da ubicu pusti iz zatvora dva meseca ranije", kaže Stanojevićeva za "Novosti".
"Odgovoran je i Centar za socijalni rad, čiji stručnjaci uvek insistiraju na tome da nasilnici nastave da viđaju decu. Naše iskustvo je pokazalo da deca u tim slučajevima, uglavnom, ne žele da se susretnu sa očevima, ali Centar iz nekog razloga u većini slučajeva preporučuje viđanje u kontrolisanim uslovima".
Ona kaže da ovaj slučaj upravo pokazuje da tu nema nikakve kontrole i da je bezbednost i same dece i njihovih majki ugrožena:
"Žene na tu meru pristaju, jer se plaše da će im u suprotnom biti oduzeto starateljstvo", navodi Stanojevićeva.
I organizacije Mreža žena protiv nasilja i Autonomni ženski centar traže da nadležni odgovore na veliki broj pitanja: Ko je doneo odluku da se otac viđa sa decom, ukoliko je bio na odsluženju zatvorske kazne zbog nasilja nad detetom, i da li je pravo oca na viđanje dece jače od prava deteta da živi bezbedno i bez nasilja?

Muž ubio ženu u Centru za socijalni rad

"Pošto mu je izrečena i uslovna osuda za nasilje prema supruzi, da li su institucije primile nove prijave zlostavljanja supruge i ukoliko da, šta je urađeno po ovom pitanju. Da li su institucije izvršile procenu bezbednosnih rizika koju su u obavezi da urade? Ukoliko je bilo prijava, da li je Grupa za koordinaciju i saradnju razmatrala i ovaj slučaj", navode iz Autonomnog ženskog centra.
Sa druge strane, Asocijacija centara za socijalni rad Srbije spremna je da preuzme svoj deo odgovornosti, ali se isto traže i od svih ostalih institucija.
"Spisak poslova centara za socijalni rad je podugačak, a poslednjih godina akcenat se stavlja upravo na zaštitu od nasilja. Ali postavlja se pitanje da li je sa postojećim brojem zaposlenih i u sadašnjim uslovima rada, moguće odgovoriti na sve potrebe građana i zakonom poverene poslove", kažu u otvorenom pismu socijalni radnici.
Kako kažu, nasilje u porodici je sistemski problem, kojim se bave sudovi, tužilaštvo, policija, centri za socijalni rad i svi drugi koji mogu da pomognu.

Izvor: B92