Info

"Alahu akbar" i bomba u Briselu: Napadač identifikovan

Belgijska policija za borbu protiv terorizma istražuje motive bombaša samoubice kojeg su ubili vojnici koji čuvaju železničku stanicu u Briselu.
21.06.2017. - 09:12h

Televizija VTM prenela je, pozivajući se na belgijskog ministra unutrašnjih poslova Žan Žambona, da su istražitelji identifikovali osumnjičenog, ali nisu još objavili njegovo ime.

Belgijska policija saopštila je da su posle male eksplozije vojnici na centralnoj železnickoj stanici u Briselu "neutralisali jednu osobu" koja je, kako javljaju belgijski mediji, bila opasana pojasom sa eksplozivom. 

Belgijsko tužilaštvo navelo je da eksploziju koju je na železničkoj stanici u Briselu izazvao osumnjičeni muškarac tretira kao teroristički napad. 

"To se smatra terorističkim napadom," rekao je tužilac Erik van der Sipt na konferenciji za novinare ispred stanice u Briselu, ali je odbio da komentariše navode svedoka da je napadač uzvikivao islamističke slogane pre nego što je aktivirao, kako kažu svedoci, jednu od dve naprave iz svog prtljaga. 

Očevici naime tvrde da je osumnjičeni vikao Alahu Akbar pre nego što je izazvao eksploziju. 

Prema navodima televizije VRT, istražitelji veruju da je muškarac imao bombu koja je sadržala eksere, a koja nije uspela da da u potpunosti eksplodira. 

Policija je saopštila na Tviteru da je incident na centralnoj stanici u Briselu pod kontrolom. Belgijski mediji navode da se buka nalik eksploziji čula na železničkoj stanici u Briselu. 

Takođe javljaju da je policija evakuisala glavni trg u Briselu i da je policija blokirala oblast kod centralne stanice. 

Belgijska prestonica, u kojoj se nalaze sedišta NATO i EU, u stanju je visoke pripravnosti od kada je ćelija Islamske države sa sedištem u Briselu organizovala napad u kojem je 130 osoba ubijeno u Parizu u novembru 2015. godine. 

U Briselu su, potom, četiri meseca kasnije, u martu 2016. godine, bombaši-samoubice usmrtili 32 osobe.

Pratite nas i na Viberu!