Radi se na saniranju požara deponije u Vinči!

Zamenik gradonnačelnika Andreja Mladenović kaže da su ekipe Sektora za vanredne situacije i Gradske čistoće rade na saniranju požara u Vinči.

.

Pratite nas i na Viberu!

Prema njegovim rečima, nadležne službe uspele su da zatrpaju zemljom veći deo glavnog žarišta.

"Možemo da kažemo da smo uspeli da dobar deo glavnog žarišta da pokrijemo. Nastavljamo da radimo na tome. Specifično se gasi ovakav požar koji tinja na dubini od 10 do 20 metara. Mora zatrpavanjem", rekao je Mladenović za RTS.

Vodi se računa, kako kaže, da ekipe koje rade na tome ne budu ugrožene, teško se prilazi mehanizacijom glavnim pukotinama, tako da se zatrpavanje obavlja postepeno.

Vodi se računa, dodaje, i da ne dođe do aktiviranja postojećih klizišta i urušavanja, te da se ne napravi još veći problem. "Deponija je godinama unazad tretirana kao smetlište. To nije uređena deponija, kao druge deponije u svetu", naglasio je on.

On je objasnio da je u Vinči planirano da se napravi moderna fabrika za preradu smeća i proizvodnju neke vrste energije, te da očekuje da će u julu ceo postupak uvodjenja privatnog partnera, koji će biti partner grada, biti završen.

Podsetimo, požar je na deponiji Vinča buknuo pre 24 dana i od tada, iako je u najvećem delu ugašen, kulja dim tako da su ugrožena okolna naselja. Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje nekoliko puta je saopšteno da su merenja pokazala da u vazduhu nema prekograničnih vrednosti zagađujućih i štetnih čestica.

Stanovništvo naselja Karaburma, Višnjica, Višnjička banja, Lešće, Rospi ćuprija, delovi Krnjače, Koteža, Borče, Slanaca, Mirijeva i Zvezdare ipak su zabrinuti.

Načelnik bolnice Dnevne bolnice Dejan Žujović je, povodom dima sa deponije u Vinči, precizirao da nijedna od oko 20 do 25 supstanci koje se kontrolišu u vazduhu, nije bila iznad granice dozvoljene zakonom, odnosno njihove vrednosti su bile čak dosta ispod te granice.

"Državne zvanične službe koje su zakonom obavezne da nas informišu o kvalitetu vazduha koji udišemo, posebno rezultati izveštaja od 11. juna u 17 časova Zavoda za javno zdravlje, potvrđuju da nismo imali akcident koji bi trebao da bude zabrinjavajući, jer nijedna merena supstanca nije bila van dozvoljenog zakonski propisanog opsega u Srbiji", kazao je Žujović za Televiziju Pink.

On je naglasio da veruje tim podacima, jer njegove kolege ozbiljno rade svoj posao, poštujući formu propisanu zakonom.