Vanredni izbori na Kosovu i Metohiji

Na Kosovu se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori, na kojima učestvuje 26 političkih subjekata, od kojih je pet srpskih.

.

Pratite nas i na Viberu!

Biračka mesta otvorena su u sedam sati.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) Kosova od 7.00 do 19.00 sati na 889 biračkih mesta moći će da glasa oko 1,8 miliona građana upisanih u birački spisak. Prema rečima srpskog predstavnika u CIK, Nenada Rikala, pravo glasa ima oko 100.000 Srba.

Prvi put će na glasanje izaći 118.448 novih glasača koji su od prethodnih izbora 2014. godine postali punoletni i stekli pravo glasa.

Tokom predizborna kampanje na severu Kosova bilo je nekoliko incidenata. Ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije su u petak ponovo izrazili zabrinutost zbog pritisaka na Srbe tokom kampanje da glasaju za određene kandidate.

CIK je akreditovao 4.887 domaćih i međunarodnih posmatrača i predstavnika političkih stranaka koje učestvuju na izborima.

Policija Kosova je posebnom uredbom utvrdila mere za obezbeđivanje mira i sigurnosti svih građana, kao i održavanja javnog reda i mira pre, tokom i posle glasanja. Državno tužilaštvo Kosova je saopštilo da će biti dežurno više od 100 tužilaca koji će reagovati na eventualne prijave policije ili s glasačkih mesta.

Inače, albanska politička scena na Kosovu podeljena je u dva bloka - jedan čine partije koje su, kako su izvestili prištinski mediji u kampanji, proizišle iz "ratnog krila" i koji čini koalicije Demokratske partije Kosova (DPK), Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Inicijativa za Kosovo (IK) i devet manjih partija, dok drugi blok ili koaliciju "mira" čine Demokratski savez Kosova (DSK), Alijansa za novo Kosovo (ANK) i inicijativa "Alternativa".

Kandidat za premijera prvog bloka je Ramuš Haradinaj, a drugog Avdulah Hoti.

Samostalno će na izbore izaći ultraradikalni desno orijentisani pokret Samoopredeljenje, a njihov kandidat za premijera je Aljbin Kurti, osnivač tog pokreta.

Najznačajniji politički subjekat kosovskih Srba je Srpska lista, koja ima podršku Vlade Srbije.

Tri velika pitanja izborne kampanje

Političke stranke i koalicije koje učestvuju na izborima, tokom predizborne kampanje predstavile su političke programe uglavnom zasnovane na ekonomskim temama.

Teme programa su i tri "velika pitanja", koja su bila povod za izglasavanje nepoverenja Vladi na čijem čelu je bio Isa Mustafa - pitanje demarkacije granice s Crnom Gorom, formiranja Zajednice srpskih opština, kao i transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači je u subotu pozvao građane da izađu na izbore i zahvalio Centralnoj izbornoj komisiji Kosova (CIK), Policiji Kosova, OEBS-u, medijima, civilnom društvu i međunarodnim posmatračima i predstavnicima ambasada koji su angažovane u izbornom procesu.

Kako je saopštio njegov kabinet, Tači se u petak sastao s predstavnicima zemalja "Velike petorke" - SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije, i sa šeficom kancelarije EU. Rekao im je da je siguran da će izbori proteći dobro, međutim, "ostaje zabrinutost zbog zastrašivanja i pretnji" "eksponenata države Srbije" srpskim građanima na Kosovu.

Predsednik Kosova je ranije ocenio da će Kosovo posle izbora imati "prozapadnu, multietničku i stabilnu Vladu koja će nastaviti sa reformama u svim sektorima" nezavisno od toga ko će pobediti.

Politički analitičar Beljulj Bećaj je ocenio da je tokom predizborne kampanje najveća koalicija u kojoj su Demokratska partija Kosova (DPK), Alijansa za budućnost Kosova, Incijativa za Kosovo i desetak manjih stranaka, isticala svoje potencijale u odnosu na, kako su govorili, "neodlučnost i nespremnost" vođa koalicije u kojoj su Demokratski savez Kosova (DSK), Alijansa novo Kosovo (ANK) i Alternativa, dok su Pokre Samoopredeljenje optuživali za nepriznavanje simbola Kosova.Bećaj smatra da koalicija DSK, ANK i Alternativa kao glavnog krivca za neuspehe Kosova smatra DPK, dok je Samoopredelenje kampanju zasnovalo na čvrstini svojih stavova.

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji izjavio je ove nedelje da će posle današnjih izbora doći do ujedinjenja severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice, dok je kandidat za premijera koalicije okupljene oko DSK, Ramuš Haradinaj izjavio je da će se "nakon pobede na izborima" zalagati za ekonomski razvoj, vladavinu prava i uključivanje SAD u dijalog sa Srbijom.

Na izborima će se srpski kandidati za poslanike na pet lista boriti za 10 od 120 mesta u Skupštini Kosova.

Vlada i predsednik Srbije podržavaju isključivo Srpsku listu, jer će, kako su ocenili, ljudi okupljeni oko nje jedini štiti interese Srba i Srbije nakon izbora. Srpska lista zalagaće se za očuvanje srpskih institucija na Kosovu, neće dozvoliti da se formira Vojska Kosova, boriće se za formiranje Zajednice srpskih opština, i za očuvanje ugroženih prava Srba.

Članica Predsedništva Srpske napredne stranke i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović saopštila je ove nedelje da je od ogromne važnosti da na izborima na Kosovu Srbi budu jedinstveni.

Mihajlović je rekla da treba da se izaberu oni koji će uz pomoć Beograda, a ne vlasti u Prištini, na najbolji način štititi njihove interese, a po njeno mišljenju to je glas za Srpsku listu.

"Koga će Albanci izabrati, da li žele da ih vodi ratni zločinac Ramuš Haradinaj, trgovac organima Hašim Tači ili neki treći pripadnik terorističke OVK, to je njihova slika. Ali to će biti slika i onih čiju podršku uživaju. Srbe na Kosovu nikad neće predstavljati zločinci i kriminalci", navela je Mihajlović.

Pored Srpske liste, na glasačkom listiću biće i Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića, Partija kosovskih Srba koju je nedavno osnovao bivši šef Srpske liste Aleksandar Jablanović, Progresivna demokratska stranka Nenada Rašića, Srpski patriotski savez, dok je Napredna snaga Kosova koja je kao šesta bila prijavljena CIK, odustala od izbora, da se glasovi Srba ne bi rasipali.

Izvor: b92.net