Situacija nakon poplava stabilno, evakuisano 150 ljudi

Obilne padavine pogodile su delove Srbije. Najteže bilo u Vršcu, gde je nastradala jedna starica. Poplavljeno više desetina kuća, a evakuisano 150 ljudi.

.

Najteža je situacija u mestima Uljma, Izbište i Šušare. U ugroženim područjima su žandarmerija, vatrogasci, policija, crpi se voda iz kuća, javlja RTS-a. Evakuisani građani su smešteni u centrima u Vršcu, Plandištu i Beloj crkvi, a jutros je stabilna situacija na terenu i voda se polako povlači.

Varedna situacija proglašena je i u pet mesnih zajednica u Ivanjici, a delimično je bio poplavljen i deo autoputa Beograd- Niš kod Umčara.
Situacija je jutros u mestima Uljma i Šušare stabilna. "Posle bujične poplave situacija u Uljmi i Šušaru je mirna, a voda se polako povlači. Evakuisane su 42 osobe, a stanovništvu su obezbeđeni ishrana i smeštaj", rekao je sinoć zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Dragan Dončevski, koji je potvrdio i da je jedna ženska osoba stradala.
Na terenu su, kako je naveo, pripadnici Sektora za vanredne situacije, Žandarmerije i policije opšte nadležnosti, koji će nastaviti da pružaju pomoć ugroženom stanovništvu i da prate situaciju.

Pratite nas i na Viberu!

Dončevski je potvrdio za RTS da je jedna ženska osoba nastradala, a da će istraga utvrditi kako se to desilo. Meštani kažu da je sve trajalo desetak minuta, da se voda sjurila sa svih strana i da im je došla do pojasa. U pomoć pri evakuaciji ugroženih pritekli su i meštani sa traktorima.
Stanje se stabilizovalo u večernjim satima. Voda se povlači i ne očekuje se novi poplavni talas.
Opštinski štab za vanredne situacije u Vršcu održao je vanrednu sednicu, a za sve one koji ne mogu da se vrate u svoje kuće biće obezbeđen smeštaj u Vršcu i Beloj Crkvi.
"Trenutno radimo na zbrinjavanju ljudi koji ne mogu da uđu u svoja domaćinstva. To su uglavnom trenutno najugroženija kategorija - deca i stara i iznemogla lica.
Trudićemo se da uradimo sve što možemo da pronađemo smeštaj za sva lica kojima je on potreban", kaže gradonačelnica Dragana Mitrović, prenosi RTS.
Selo Uljma trenutno ostalo je bez struje jer je voda ušla i u trafo-stanicu, ali se radi i na otklanjanju i saniranju i ovog problema.

Izvor: b92