Vučić posetio kinesku Hestil - Tangstil železaru

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u kineskoj provinciji Hbei razgovarao sa guvernerom Su Chinom i poručio da je Srbija iskreni prijatelj Kine uz zahvalnost i toj provinciji i Kini na onome što su učinile za Smederevo i Srbiju, a guverner Su podvukao da je Srbija strateški partner Kine koji se nalazi se na putu svile.

.

Pratite nas i na Viberu!

Vučić i delegacija Srbije vozom su doputovali u Tangšan, mesto udaljeno od Pekinga oko 180 kilometara, za oko sat vremena, gde su ih na Železničkoj stanici u tom mestu dočekali zamenik guvernera provincije Hebei Vang Sjaodung i gradonačelnik Tangšana Ding Siufeng.

Vučić je u toku posete imao razgovare sa čelnim ljudima provincije Hbei i obišao je železaru Hestil - Tangstil Tangšan.

On je guvernera Hbei provincije Su China pozvao da dođe u Srbiju i predložio povezivanje te provincije sa Vojvodinom.

"Srbija je iskreni prijatelj Narodne Republike Kine. Dugujemo veliku zahvalnost za ono što su provincija Hbei i kompanija Hestil učinile za Železaru Smederevo i za Srbiju“, rekao je premijer Vučić.

Citirajući predsednika Sija, premijer Vučić je istakao da projekat „Jedan pojas, jedan put“ nije više san i sreća samo kineskog naroda, već sreća svih koji se na tom putu nalaze i Srbija će učiniti sve da doprinese razvoju inicijative "Jedan pojas, jedan put".

Guverner provincije Hbei je zahvalio premijeru Vučiću na podršci koju srpska vlada pruža kompanijama iz Kine koje posluju u Srbiji.

"Kao Vlada provincije Hbei mi sledimo cilj koji je predsednik Si promovisao u incijativi Jedan pojas, jedan put, a to je povezanost i globalna saradnja sa našim prijateljima. Srbija je sveobuhvatni strateški partner Kine i nalazi se na putu svile. To je dobar okvir za saradnju naše zemlje i provincije Hbei sa Srbijom“, istakao je guverner Su.

On je naglasio da ga raduje uspešna saradnja Železare Hestil i Železare Smederevo.

"Taj projekat je dobar temelj naše još bolje buduće saradnje", zaključio je guverner Su Chi.

U provinciji Hbei živi 74 miliona stanovnika, ima dugogodišnju istoriju, dobar industrijski sistem i bruto domaći proizvodom od 500 milijardi dolara, a grad Tangšan ima oko 1.700.000 stanovnika.

Premijeru je na Železničkoj stanici priređen svečani doček sa cvećem i zastavama Srbije i Kine, njegovim slikama kao i velikim transparentom dobrodošlice ispisanim na srskom jeziku.

Svečano je dočekan i u Hestil - Tangstil železari gde je obišao to postrojenje, a zatim je u Nanhu državnoj rezidenciji imao sastanak sa delegacijom Hebei provincije koju predvodi guverner Su Chin i Hestil grupe na čelu sa predsednikom te Grupe Ju Jongom.

U njegovu čast guverner Su i predsednik Hestila Ju priredili su i svečani ručak.

Kineski Hestil od prošle godine preuzeo je Železaru Smederevo, a tada je najavljeno da će investirati najmanje 300 miliona evra i da će biti zadržano svih oko 5.000 radnika.

Hestil je u 2016. godini već uložio 120 miliona dolara u Železaru i očekuje u Smederevu proizvodnju od dva miliona tona u 2017.

Predsednik Hestila Ju Jong je krajem 2016. najavio da će grupacija Hestil u Železaru Smederevo investirati još 120 miliona dolara u 2017. u obnovu i nabavku opreme i tehnologije, kao i da će ove godine ostvariti profit od 20 miliona evra.

Hestil je najveći proizvođač čelika u Aziji, sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 50 miliona tona, a prihodi Grupe u 2015. godini iznosili su 43,7 milijarde dolara.

Nakon sastanka u Hbei provinciji premijer i delegacija Srbije se takođe vozom vrtila u Peking, a Vučić će posetu Kini, tokom koje je učestvovao na Forumu "Pojas i put za međunarodnu saradnju", završiti bilateralnim susretima sa premijerom Li Kećiangom a zatim i predsednikom Kine Si Ðinpingom.