Info

Vojska Srbije dobija belgijske puške

Pripadnici Vojske Srbije uskoro će biti opremljeni najsavremenijim automatskim puškama belgijske proizvodnje, potvrđeno je "Politici" u Ministarstvu odbrane.
24.04.2017. - 10:49h

Pratite nas i na Viberu!

Reč je o puškama SKAR-L, razvijenim za potrebe specijlanih jedinica, proizvodu čuvene fabrike "FN Herštal".

Iz Ministarstve odbranbe nisu precizno odgovorili koje će jedinice biti opremljene ovim puškama već su u dopisu "Politici" naveli da je Vojska Srbije "u planu razvoja i opremanja planirala opremanje određenih jedinica i snaga namenjenih za izvršenje posebnih zadataka". 

Upućeni u ovu problematiku smatraju da je reč o "Projektu 1.500" , kako je u medijima nazvan od strane najviših rukovodilaca javno najavljeni plan opremanja 1.500 vojnika najsavremenijom opremom i naoružanjem. 

Za razliku od većine pušaka koje koriste armije širom sveta, SKAR-L je puška 21. veka. 

Njen razvoj je iniciran 2004. godine kada je komanda specijalnih snaga američke vojske objavila poziv za nabavku nove puške. 

Belgijski konstruktori stovorili su SKAR-L koja se izvanredno pokazala na testovima pa je fabrika "FH Herštal" dobila prestižni posao opremanja američkih specijalaca. 

Ova puška koristi standardni NATO puščani metak 5,56 mm , ima preklopni i po dužini prilagodljivi kundak. 

Na nju je moguće ugraditi različite dnevne, noćne i laserske nišane, baterijsku lampu i potcevni bacač granata što znatno povećava njenu vatrenu moć. 

Sama puška, bez okvira sa municijom, teška je svega tri i po kilograma.

Izvor: Tanjug