Avioni sleteli u BG, stigla deca "zarobljena" na Kipru

Oba aviona koja su otišla na Kipar po trinaestoro dece iz Srbije koja su od nedelje uveče bila zarobljena na aerodromu u Larnaki sletela su u Beograd.

.

Pratite nas i na Viberu!

Dva aviona su sletela na aerodrom "Nikola Tesla" oko 2.50 posle ponoći, potvrđeno je za B92.net sa aerodroma.

Problem je nastao kada deci iz Kulturno-umetničkog društva"Izvor" carinici grčke nacionalnosti nisu dozvolili da pređu u turski deo ostrva.

"Deca je trebalo da gostuju nekom Kulturno-umetničkom društvu na 'okupiranoj' strani Kipra. Ne mogu da govorim o detaljima, jer nisam upoznat, ali kiparske vlasti im nisu dozvolile da pređu na taj deo", izjavio je ranije Dejan Bivolarević iz Ambasade Srbije.

Nije poznato ko je sve bio u avionima s obzirom na to da je vođa puta i direktor KUD "Izvor" Dejan Tošić ranije izjavio da u neće biti mesta za sve.

"Treba da dođu dva aviona po nas, s tim što ne možemo svi da stanemo u njih, pa će nas troje da ostane i vratićemo se 19. aprila", rekao je Tošić.

Tošić navodi da je KUD "Izvor" trebalo da gostuje na festivalu folklora u mestu Girne (na grčkom Kirenija).

"U Larnaku smo krenuli u nedelju oko ponoći i sleteli smo oko dva sata po našem vremenu. Predali smo pasoše i pokazali pozivna pisma i veći deo grupe je prošao bez problema. Međutim odjednom je jedan carinik počeo da pravi problem i svi smo vraćeni. Smetalo mu je to što idemo u turski deo i što ćemo igrati tamo u parlamentu", objasnio je Tošić.

U saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova po decu su otišla dva aviona "Er Pinka".

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović pozvao sve koji planiraju slična gostovanja u inostranstvu da o tome obaveste Ministarstvo, jer bi im, kako je rekao, naša diplomatska mreža sigurno na vreme ukazala na probleme koji mogu da nastanu.

On je precizirao da se radi o delu teritorije Kipra koji priznaje jedino Turska i niko više, tako da je i sama odluka kiparskih vlasti nešto što je očekivano.

"Srbija ne može ni na koji način da stoji iza organizacije ovakvih manifestacija i poseta i zato je dobro da se u punoj koordinaciji ove stvari dogovaraju. Mi bismo skrenuli pažnju da je to veliki problem, koji je praktično nerešiv, tako se i pokazalo, da se ovim putem ne može stići na taj festival", dodao je Odalović.

Izvor: b92.net