Uskrs na KiM: Policije KiM i Albanije u pripravnosti, SAD upozoravaju!

Američke ambasade u Prištini i Tirani izdale su upozorenje građanima SAD i pozvala ih "na dodatan oprez tokom predstojećih religijskih praznika".

.

Kako se navodi u upozorenju, trebalo bi izbegavati javna okupljanja, festivale i javne događaje.

"Teroristi u regionu su ranije birali "meke mete", crkve i druga molitvena mesta, pešačke zone, tržne centre, sportska borilišta, koncertne dvorane i mesta javnih okupljanja", navodi se.

U upozorenju se navodi da bi građani SAD trebalo da se podsete bezbednosnih protokola, da budu "svesni okruženja" i da prate lokalne vesti.
"Održavajte visok stepen budnosti i perduzmite korake kako biste ojačali sopstvenu bezbednost. Ukoliko se dogodi teroristički napad u gradu u kom boraviet pratite uputstva lokalnih bezbednosnih i hitnih službi i pratite upozorenja ambasade SAD", navodi se.
Kako je zamenik kosovskog ministra policije Milan Radojević rekao Tanjugu, Kosovska policija primenjuje "poseban operativni plan" tokom praznika.
Radojević je precizirao da je svim pripadnicima Kosovske policije koji su na godišnjem odmoru naređeno da se vrate na posao i da je svim policajcima radno vreme sa osam produženo na 12 časova.
Policajcima na Kosovu je do daljnjeg, kazao je Radojević, zabranjeno uzimanje godišnjeg odmora.
Radojević nije demantovao, ali ni potvrdio da je razlog za ovakav potez Kosovske policije mogućnost od terorističkih napada na Kosovu, na koje je upozorila americka ambasada u Prištini, kao i mogući protesti pristalica kosovske opozicije zbog vraćanja u skupštinsku proceduru pitanja demarkacije granice Kosova sa Crnom Gorom.
I albanska policija saopštila je da je pojačala bezbednosne mere tokom predstojećih uskršnjih praznika.
Dodatne policijske snage biće raspoređene ispred crkava i drugih svetilišta, na ulicama i graničnim prelazima kako bi se sprečila kriminalna i dela terorizma, navodi se u policijskom saopštenju.
Nema informacija zašto su bezbednosne mere pooštrene niti da li je bilo nekih pretnji, navodi agencija AP.

Izvor: B92