Vučić: Profesor Petrović nikad ne bi povećao plate

U emisiji "Prva Tema" na Prva TV večeras gostuju premijer i kandidat za predsenika Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović, profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin. Sagovornici će pokušati da odgovore na pitanja koliko situacija u regionu utiče na srpsku ekonomiju, koliko nas koštaju javna i državna preduzeća i šta će biti sa njima.

.

Vlada je od 2014. godine krenula u najodlučnije i najbolnije reforme, ali nedostaje reforma javnih preduzeća, rekao je premijer Aleksandar Vučić na TV Prva.

"Mnogo toga važnog i dobrog je urađeno, a mnogo toga je pred nama".

"Mi smo mnogo toga uradili, i to niko ne spori, ni ljudi koji su ovde sa nama, koje poštujem, ono što smo postigli jeste puna makroekonomska stabilnost, puna fiskalna stabilnost, smanjenje deficita na 1, 4 odsto. Smanjenje nezaposlenosti - to još nije na evropskom proseku, ali verujem da ćemo se i njemu približiti 2018. godine", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Srbija prošle godine bila jedna od tri zemlje koja je najbrže napredovala, ali da nedostaje još refoma javnih preduzeća, posebno EPS i Srbijagasa.

Predsednik Fisklanog saveta Pavle Petrović rekao je da smanjenje duga vodi ka ekonomskom rastu, odnosno da štednja vodi direktno rastu.

Profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin kaže da je nema opuštanja u zemlji koja ima krizu već četvrt veka. On je rekao da naša ekonomija jeste na uzlaznoj putanji ali da je problem javni dug koji se može zaustaviti održivim razvojem.

"Ima dobrih rezultata. Ova vlada je prišla rešavanju krize na strukturno merodavan i od MMF odobren način. Izabrala je dobar put - prvo srediti fiskalni sektor. Redosled poteza je bio zdrav, gotovo je elimisan deficit budžeta, a sad je pitanje kojim politikama ubrzati sa stabilnim osnovama rast i razvoj", kaže Đuričin.

Premijer je rekao da očekuje da će privredni rast ove godine biti 3 odsto, da možemo da dođemo i do 3, 5 ali da to nije dovoljno.

"Na nama je da pronađemo izvore rasta. Oči sam izgubio, bez glasa ostao da vidimo i tražimo to gde su kapitalne investicije", rekao je.

On je dodao da zameraju rad samo oni koji ne prate, a ne stručnjaci.

Istakao je da će Vlada Srbije voditi politiku kontrolisanog povećanja plata i penzija, sve dok se javni dug ne spusti na prihvatljiv nivo.

Petrović kaže da bi se on u dilemi da li ćemo i dalje i još više štedeti ili ćemo se opustiti pa više trošiti i ući u rizik, opredelio za štednju.

"Veliki su rezultati postignuti u fiskalnoj konsolodaciji, ali je i ogroman javni dug, koji iznosi nešto više do 70 odsto, što je među najvećim u Evropi."

Rezultati su, kaže, veći od očekivanih, ali mi moramo da smanjujemo u naredne dve, tri godine javni dug.

"Treba se fokusirati na ono što održava rast. Srbija investira samo 18 odsto a trebalo bi 20 odsto", rekao je Petrović i dodao da najvažniji deo jeste zapravo privatni domaći sektor, a to su mala i srednja preduzeća.

"To je onaj deo koji bi morao da obezbedi trajno rast. Veliki investitori će se već nekako snaći ali MSP ne mogu da investiraju, mislim da pravni okvir tu igra veliku ulogu, kao i infrastuktura. Moja preporuka jeste dugorčan rad na institucijama da bi se povećao nivo investiranja".