Roditelji oprez! Posledice petardi mogu biti kobne

Polsedice neadekvatnog rukovanja petardama mogu biti kobne, trajno oštećenje sluha, vida ili invaliditet, zato Inspekcija za preventivnu zaštitu Sektora za vanredne situacije ovih dana sprovodi pojačanu kontrolu prodaje petardi na našim ulicama.

.

Iako od prošle godine pooštren Zakon o upotrebi oružja i municije i sada sva pirotehnička sredstava mogu da kupe samo punoletne osobe, svake godine u sezoni praznika neko dete završi u bolnici zbog igranja petardama.

Miloš Vasović iz Sektora za vanredene situacije poručuje da se u saradnji sa Tržišnom i Komunalnom inspekcijom sprovodi pojačana kontrola na svim mestima gde se očekuje ilegalna prodaja.

- Od samih prodavaca dobijamo dojave gde se prodaje pirotehnika na mestima gde to nije dozvoljeno, kaže Vasović.

Prema njegovim rečima do povređivanja najčešče dolazi zbog nepravilnog rukovanja.

- Osnovna greška je što svi misleda znaju kako se petarde koriste. Neophodno je da pročitaju uputstvo koje mora da se nalazi na svakom pirotehničkom prizvodu koji se prodaje u legalnim objektima i da se strogo togao pridražavaju, ističe Vasović i dodaje:

- Roditelji treba da povedu računa i da svojoj deci ne daju da nabavljau petarde na crnom tržištu. Treba da ih upute kao da rukuju pirotehnikom, a i tada se podrazumeva obavezan nadzor- zaključuje Vasović.