Istanbul: 29 žrtava, 166 ranjenih!

Među žrtvama je najviše policajaca, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kaže da je reč o terorističkom napadu na snage reda. Još se ne zna da li iza njega stoji takozvana Islamska država, ili kurdski separatisti.

.

Rasvetljavaju se detalji sinoćnih napada u blizini stadiona Bešiktaš - eksplozije su izazvali automobil-bomba i bombaš-samoubica. Njihove mete bili su pripadnici snaga reda iz interventne jedinice, ali među žrtvama ima i civila.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan kaže da su ubice teroristi koji su namerno ciljali na policiju. "Automobil koji je prolazio pored stadiona bio je detoniran daljinski.

Četrdesetpet sekundi kasnije, bombaš-samoubica se zaustavio kraj grupe policajaca i zatim se digao u vazduh", ukazuje zamenik premijera Turske Numan Kurtulmus.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu kaže da je policija privela 10 osoba na osnovu dokaza dobijenih pretragom automobila-bombe. Prema njegovim rečima, 17 povređenih je u operacionoj sali a još šestoro je na intenzivnoj nezi.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je u Istanbulu izvršen teroristički napad i da je cilj napadača bio da izazovu što veći broj žrtava. Turska tv stanica NTV je navela da su posle eksplozija bezbednosne snage detonirale sumnjivi paket ispred stadiona, preneo je Rojters.

Dva sata pre terorističkih napada, na stadionu Bešiktaš je završena utakmica pa se, srećom, većina navijača razišla. Taksista Ismail Koskun bio je stotinu metara od mesta eksplozije i odmah je pomogao nekolicini povređenih odvezavši ih u bolnicu.

"Upravo sam hteo da se javim na telefon kada sam čuo eksploziju. Od njene siline udario sam glavom u volan. Zatim se čula pucnjava, policajci su vikali. Potrčao sam ka njima da pomognem, gasio sam vatru koja je zahvatila neke od njih", pričao Ismail.

To je šesti teroristički napad na policijske snage u velikim gradovima Turske od početka godine

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, a kao mogući krivci spominju se kurdski militanti, ali i pripadnici takozvane Islamske države, jer iza pet prethodnih napada stoje upravo članovi dve pomenute grupe.

Izvor: RTS