Jak zemljotres tresao Balkan, epicentar u Hrvatskoj

Zemljotres koji je danas pogodio Hrvatsku izazvao je veliku paniku u Splitu, građani su napustili objekte, a deca puštena iz škola.

.

Na brojnim zgradama čuo se lom stakala, a u pojedinim stanovima, kao i u redakciji Slobodne Dalmacije, od siline podrhtavanja popucali su zidovi.

Učenici su pušteni s nastave, mobiteli i telefoni stručnih službi zvone na sve strane, svi proveravaju gde su u trenucima straha bili njihovi najmiliji, piše Slobodna.

Prema najnovijim informacijama, učenici osnovne škole ''Manuš'' nalaze se ispred ustanove, a roditelji masovno dolaze po njih. Prema rečima direktorke Marite Guć, ako se potres ne ponovi do 15 sati, nastava bi trebalo da bude održana prema planu.

Potres magnitude 4,7 po Rihteru u 13.58 sati zatresao je Hrvatsku, a osetio se i u susjednoj BiH.

Prema informacijama Evropsko-mediteranske geološke službe (EMSC) epicentar je bio u Jadranskom moru na dubini od 10 kilometara tri kilometra zapadno od Slatina na Čiovu, odnosno 11 kilometara od Splita.

"Kuvala sam rucak i u jednom trenutku sam čula jaku buku i kredenac se počeo tresti. Na jednom prozoru je puklo stakl", javila je zagrebačkom Jutarnjem listu jedna stanovnica naselja Ravne Njive u Splitu.

Građani s područja Dalmacije na društvenim mrežama pišu da se zemlja tresla, da je sve trajalo kratko, ali da je izazvalo paniku.

"U Splitu se potres osetio veoma snažno, kod nas u stanu su popadale sve stvari s polica", rekla je jedna stanovnica tog grada za portal Indeks.

"U životu se nisam ovako prepala potresa. Dakle, cela zgrada Upravnog suda u Splitu se zatresla kao grana na vetru", napisala je druga stanovnica Splita na svom Fejsbuk profilu.

"U City Center One osećaj je bio da će se sve urušiti, ko u filmu", napisao nam je takođe jedan građanin Splita.

Potres se osetio na Braču, Omišu, Makarskoj, Solinu, Šibeniku i Korčuli, javljaju čitaoci hrvatskih portala.

"Sedili smo u kući, ođednom je nastala velika buka, a nakon toga je pocelo da trese. Sve živo se treslo u kući, šest sekundi je trajalo i sve jače i jače iz sekunde u sekundu. Šok veliki", napisao je čitalac iz Solina.

Zemljotres širokih razmera se osetio i u BiH, a treslo se i u Sarajevu.

Republički seizmološki zavod Srbije objavio je najpre da su dva jaka potresa, od 5,0 i 5,1 Rihterove skale, pogodila danas popodne područje severozapadnog Balkana. Prema prvim podacima dostupnim na zvaničnoj stranici Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), epicentar je registrovan na otvorenom moru, 16 kilometara jugozapadno od tog hrvatskog grada, preneo je klix.ba.

Izvor: tanjug