Verica Rakočević o #nisamprijavila: Imala sam 18 godina i nisam prijavila počinioca; Ono što sada mogu da kažem je - prijavite odmah!

Verica Rakočević, već decanijama unazad uspešno je ime u modnom svetu. Svojim pogledom na život nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Godine su za nju broj, a krštenica samo papir koji mora da ima kao dokument. Živi punim plućima i uživa u svakom trenutku. Ne mari šta će reći čaršija, jer život kreira onako kako želi - bez opeterećenja. Broji dane koji su okupani srećom i spokojstvom.

Foto: Prva TV
Foto: Prva TV
.

Mnogo je naučila od svoje ćerke Elene, pogotovo o zdravom životu.

"Intuitivno bez mnogo znanja, počela sam da razmišljam o zdravom životu i ishrani još kada su moja deca bila mala. Sećam se kako su se bunili dok sam im spremala obroke koje nisu jeli njihovi drugari. Kasnije Elena je izabrala taj put prosvjetljenja kao životni imperativ, posvetila se tome u toj meri da je na neki način ona postala moja učiteljica dajući mi smernice kako da zdravije i lepše živim. Ljubav prema lepom, prirodi i snazi koja leži u njoj nosimo svi u porodici", rekla je Verica za portal mgazainnina.me.

Isticali ste kako inspiraciju pronalazite u srpskoj istoriji, a naglasili ste i da ste mnogo toga što je deo vaše ličnosti nasledili, pa da li možda smatrate da i nasleđeni arhetip srpstva sada deluje kroz vašu kreativnost?

"Sigurno. Ono što nosimo nasleđem, nadogradnja koju stičemo vremenom kao i kreativni potencijal koji se snažno aktivira ljubavlju prema poslu koji radim. Smatram da u našem bogatom kulturnom nasleđu, koje je neiscrpan izvor inspiracije, nismo samo iz komleksa niže vrednosti iskoristili sav potencijal koji bi nas pozicionirao na svetskoj modnoj mapi. Nasuprot tome, masovno se trudimo da budemo i siti, kopirajući druge dok nam oni pametniji od nas “kradu” ideje. Imali smo primere svetskih dizajnera koji su u našoj tradiciji tražili inspiraciju. U prilog ovome o čemu pričam ide činjenica da je o Slobodi Mićalović na festivalu u Veneciji pisala svetska štampa diveći se jeleku koji je ponela preko crne haljine", rekla je modna kreatorka.

A od koga ste nasledili mladolikost, ili imate neki tajni eliksir?

"Od dede Radisava, maminog tate koji je umro u 96-oj godini bez ijedne bore na licu kao da je uradio pet fejs liftinga. Kosovski gen, koji je učinio da iz najtežih životnih bitki izađem nepoređena, zdrav život, ishrana, fizička aktivnost i ljubav prema svima i svemu što me okružuje".

Mnoge dame su se u poslednje vreme, kroz #nisamprijavila digle i otvoreno pričale o ranama iz prošlosti, o nasilnicima i nasilju koje su doživele. Vi ste taj glas davno pokrenuli i bilo je hrabro. Mnogi se drznu pa govore zašto su neke žene ćutale. Šta im vi kažete?

"To je jako škakljiva tema. Privatno imam svoj stav o tome i ne bih ga javno iznosila. Ja sam svoje traumatično iskustvo ispričala u emisiji “Ključ” kod Nataše Miljković na RTS-u da bih pomogla savetima i ličnom životnom pričom jednoj šesnaestogodišnjoj devojčici koju su silovali drugari. Bila sam jako mlada (18 godina), imala stroge roditelje, i nisam prijavila počinioca tog dela. Kasnije sam smatrala besmislenim da posle 10 godina pokrećem priču koja ništa dobro ne bi promenila u mom životu. Ono što sada mogu da kažem je - prijavite odmah, istog trenutka i bez obzira kakav odnos imate sa roditeljima, oni su ti koji će uvek biti vaš zid odbrane.

Koja je Vaša poruka ženama koji su prijavile nasilje, a koja onima koje još to nisu učinile?

"Onima koje su prijavile, nemam šta da poručim, one koje nisu neka to učine odmah bez dana čekanja", poručuje Verica.