Tviter "udario" na Prijatelje

Produceti dugo očekivane povratničke epizode "Prijatelja" u središtu su optužbi za rasizam nakon što je postalo poznato da u novim epizodama nema nijednog crnog glumca.

Prijatelji ponovo zajedno, foto: Profimedia/HBO Max
Prijatelji ponovo zajedno, foto: Profimedia/HBO Max
.

Iako će povratak voljene serije okupiti svih šest glavnih zvezda, popis gostujućih glumaca, koje je najavio emiter HBO, kritikovan je zbog nedostatka raznolikosti.

Gosti epizode koja će se u SAD emitovati 27. maja (17 godina nakon posednje epizode) uključuju Malalu Jusifzai, pakistansku aktivistkinju za žensko obrazovanje, i korejski pop bend "BTS", ali nema crnih zvezda.

Čak se ni Rosova devojka dr Čarli Veler, koju glumi Aiša Tajler, neće pojaviti na ponovnom okupljanju.

Odluka je izazvala bes na društvenim mrežama, a neki od obožavalaca su napisali: "Okupljanje prijatelja! Toliko novih prijatelja! Niko od njih nije crn" i "Prošlo je 17 godina, a vi još uvek niste stekli nijednog crnog prijatelja?"

.

Ovo nisu prve optužbe za rasizam u Prijateljima. U knjizi "Prijatelji - Ona u seriji Friends" , autorke Kelsi Miler piše da je pomoćnica scenariste Amani Lajl zbog ponašanja scenarista serije bila i na sudu.

"Lajl nije verovala da je problem u brzini njenog kucanja. Mislila je da to ima više veze sa činjenicom da je ona crna žena koja radi na seriji za koju je bilo poznato da joj nedostaje različitosti, i da se usudila da to istakne. Tokom svog rada, svedočila je Lajl, protestovala je protiv upornog nedostatka raznolikosti u Prijateljima više nego jednom. Nagovarala je Čejsa i Malinsa da angažiraju crne glumce (ili barem statiste) i predlagala priče koje su uključivale crne likove, piše Index.hr.

.