Kraljičin Božić: Elizabeta nazdravlja sa poslugom i svake godine imaju isti ručak

Britanska kraljica Elizabeta II velika je pobornica tradicije, a nje se posebno drži za vreme božićnih praznika.

Cela kraljevska porodica slavi ih zajedno i to ne u Bakingemskoj palati. Božićno odredište je kuća Sandringam u Norfolku, gde će im se ove godine pridružiti i Megan Markl, verenica princa Harija. Inače su prisutni samo članovi porodice.

Kraljica nema hrpu okićenih jelki. Imaju jedan veliki, prirodni bor i jedan srebrni veštački, u trpezariji, koji koriste već 30 godina. Skromno.

Misa na božićno jutro je obavezna, a onda se svi vraćaju na raskošni ručak. I svake godine jedu isto.

Na kraljevskom prazničnom stolu nađe se salata s jastogom ili škampima, pečena ćurka sa prilozima kao što su šargarepe, prokelj i drugo povrće. Ručak ne prolazi bez tradicionalnog "božićnog pudinga", a kasnije svi zajedno gledaju prenos kraljičinog božićnog govora.

Što se tiče večere, tu je tradicija malo popustila pa se jelovnik svake godine mienja. Ali, Elizabeta II ima jednu tradiciju koju ne propušta. To je jedini put u godini kad šef kuhinje uđe u trpezariju. Iseče meso koje je posluženo za večeru, a onda mu kraljica doda čašu viskija i nazdrave.

Nakon večere, vreme je za poklone, a tad se svi opuste i jedu kolače i slatkiše. Kraljica Elizabeta navodno veoma voli čokoladu i to crnu, pa se za Božić opusti i uživa.

Izvor: 100posto.hr