Kraljica Elizabeta II ima privilegije o kojima drugi članovi njene porodice mogu samo da sanjaju

Kraljica Elizabeta II uživa u brojnim privilegijama koje joj donosi položaj monarha.

Kraljica Elizabeta II ima privilegije o kojima drugi članovi njene porodice mogu samo da sanjaju, foto: Victoria Jones - WPA Pool/Getty Images
Kraljica Elizabeta II ima privilegije o kojima drugi članovi njene porodice mogu samo da sanjaju, foto: Victoria Jones - WPA Pool/Getty Images

Nikada ne može da bude uhapšena i odvedena u zatvor. U potpunosti je bezbedna od gonjenja od strane organa reda.

Kraljevska porodica pošteđena je od zahteva dobijanja informacija. Oni mogu medijima da otkriju samo onoliko koliko žele. Ne moraju da dele nikakve informacije sa javnošću, ako tako žele.

Kraljici nije potrebna vozačka dozvola da bi sela za volan. Po zakonu ona može da vozi bez dozvole, a naučila je da vozi tokom Drugog svetskog rata kada je vozila kamion Prve pomoći.

Naučila je da vozi tokom Drugog svetskog rata, foto: Carl De Souza/Getty Images Entertainment
Naučila je da vozi tokom Drugog svetskog rata, foto: Carl De Souza/Getty Images Entertainment

Njoj ne treba pasoš da bi putovala. Svi britanski pasoši izdati su sa ukazom kraljice Elizabete II, zato je bespotrebno da i ona ima jedan. Ostali članovi porodice moraju da imaju pasoše kada putuju. To se odnosi i na princa Filipa kao i na princa Čarlsa.

Kraljica ima tu privilegiju da slavi dva rođendana. Njen zvanični rođendan je 21. aprila. Druga proslava organizuje se druge subote u junu i reč je o velikoj i šarenoj paradi. Tradiciju je započeo još kralj Džordž II. Održava se u junu kako bi bilo lepo vreme.

Kraljica ima svoj lični bankomat koji se nalazi u podrumu Bakingemske palate.

Ne mora da plaća porez, ali je dobrovoljno počela da ga plaća 1992. godine.

Elizabeta je vlasnica brojnih životinja. Mnogi znaju za njene Korgi pse, ali je ona vlasnica i labudova u Temzi, životinja u britanskim vodama kao što su delfini i kitovi.

Kraljica ima i svog ličnog pisca, a trenutno je to Koral En Dafi. Njen rad od državnog je značaja.

Nalazi se na tronu engleske crkve i ne može da se preobrati ni u jednu drugu religiju ili da počne da odlazi u neku drugu crkvu.

Kraljica Elizabeta II je kraljica Australije. Na tronu je od 6. februara 1952. godine, a nejn predstavnik je guverner. Monarh je još nekoliko drugih zemalja, a neke od njih su Kanada, Bahami i Barbados.

Izvor: B92