"Gotovo je uvredljivo obeležavati baš taj dan" Ćerka Đoleta Balaševića pred godišnjicu očeve smrti objavila potresnu poruku i njegove poštovaoce zamolila jedno...

Uskoro se bliži prva godišnjica smrti slavnog kantautora Đorđa Balaševića, koji nas je napustio u 67. godini u rodnom Novom Sadu.

Foto: e-stock/Dragan Milovanov
Foto: e-stock/Dragan Milovanov
.

Tog 19. februara 2021. godine nema koga nije pogodila vest o njegovom odlasku, nakon što je završio u bolnici zbog korona virusa.

Međutim, porodica neće obeležiti njegovu godišnjicu smrti, što je mnoge iznenadilo, a sve zbog drugačijih shvatanja.

Njegova ćerka Jelena Beba Balašević je na svom Fejsbuku objasnila i zašto.

"Obeležavati dan kad je neko tvoj otišao sa ovog sveta, nije nešto što se ikad praktikovalo u našoj kući. Ne zbog "nedostatka poštovanja" nego upravo suprotno. Tog nekog sećaš se svaki dan, srećeš ga u bezbroj malih dnevnih događaja, od ulice kojom ste prolazili, pesmi koju ste komentarisali, sportskom događaju, susretu sa zajedničkim likovima...", napisala je Beba i nastavila:

.

"I ne, nije ti potreban taj datum u godini da bi obeležio svoje sećanje na tog nekog. Od svih prelepih i predragocenih dana koje provedeš sa tim Nekim, gotovo je uvredljivo obeležavati baš taj dan".

Jelena je nakon iznenade smrti oca počela ponovo da piše pesme, a osvrnula se i na očevu muziku i fanove:

"Oni koji su slušali i razumeli Đoleta, setiće se da je on tu neminovnost u svom fazonu zvao "formalnost koju treba da obavim"... Dan kad sam rođen, Sveti Luka, Bogojavljenska noć, Prvi januar po podne, Noć kad je Tisa nadošla, i tako dalje, da ne govorim o tome da je napisao i knjigu koja u svom nazivu ima i Kalendar Pa sigurno možemo da izaberemo neki drugi datum koji bi daleko adekvatnije išao uz imidž Večitog Klinca koji nas je tolike godine radovao... Ako želimo da pokažemo svoje poštovanje, zahvalnost, ljubav i sreću što smo voleli Nekog, logičnije je da to bude dan kad je on stigao na ovaj svet... A ne otišao sa njega.

Dakle, samo za one koji drugačije gledaju na sve to: svećama je mesto, zna se gde. Imajte poštovanja i razumevanja prema nama koji živimo u Jovana Cvijića. Mislim da nema potrebe dalje da objašnjavam zašto. Te sveće imaju svoj pridev koji izbegavam da koristim sada, ali odnosi se na lokaciju. A to nije porodična kuća.

Svi vi ostali koji kapirate, izvinite što moram tako direktno da se obratim... To je samo za malobrojne likove koji su se prošvercovali u fanove, ubrljali nam ime i imidž pravih Đotova, bavili se time ko je šta od nas obukao, rekao, napisao, zabranjivao i druga lupetanja zaludnih koji su pogrešno doživeli mog oca na prvom mestu...

Što se mene tiče, ma koliko to grubo zvučalo, oni koji od čitavog tog života i njegovog bezvremenog dela izaberu da obeležavaju taj datum, nisu ništa ukapirali Đoleta.

Ne pitajte me kako znam".