Miloš Urošević za PRVA.RS: „U sedmom minutu lete perje i začini!“

Kulinarski šou „Moja mama kuva bolje“ oduševio je publiku u prvoj sezoni. Novo izdanje počinje 29. februara u 17h, a ekipa je kao pojačanje dobila pravi delikates: Miloš Urošević, voditelj kog vole sve generacije, okušaće se i kao voditelj ove emisije. Za PRVA.RS Miloš otkriva kako se snalazi sa kutlačom i čiji deda kuva bolje.

.

Kako je biti Miloš Urošević poslednjeg dana prestupne godine?

- Uzbudljivo. Brzo. Ludo. Napeto. Spoznajuće. Intuitivno. Ohrabrujuće. Perspektivno. Inspirativno. Motivišuće. Brilijantno. Neponovljivo. Bez predrasuda. Ali tako je svakog dana.

Danas ćeš da zasučeš rukave i pravac kuhinja. Gledaćemo te radnim danima u ulozi voditelja kulinarskog dvojboja „Moja mama kuva bolje“. Kako ti leži kutlača?

- Srodio sam se sa kutlačom. Rezultati su jasno vidljivi. Imam sto kila i stomak da to i dokažem. Lakše je kad znaš da si sve vreme pod budnim okom profesionalaca. Naročito je lako kada ne moraš da ideš u nabavku i da kuvaš, već samo da uživaš u rezultatima tuđeg kulinarskog umeća.

Teško je biti između dve mame koje sole jelo i pamet. Kako se pripremaš?

- Srećom tu su i njihovi sinovi i ćerke da prihvate veći deo kamene, neobrađene soli. Ipak, za svaki slučaj, počinjem sa brijanjem i izbrijavanjem. Uredna frizura i nokti. Čista košulja i pantalone ispeglane na "ivicu" su obavezni. Čarape se slažu sa kaišem ili tregerima. Cipele čiste i uglancane. Jer svaka majka voli uredno dete. Za kraj pročistim grlo i uvežbavam da umilnim glasom izgovorim: „Ljubim ruku“. Sve ostalo je pesma.

"Moja mama kuva bolje" je za tebe emisija koja...?

- Poštuje tvorce recepata i one koji pripremaju jela po njima. Propagira domaću i zdravu hranu. Preporučuje eksperimentisanje u kuhinji i unapređivanje jela. Predstavlja porodične vrednosti baš onako kako to treba da izgleda.

Je l' ti teško da ostaneš nepristrasan?

- To je najlakše. Volim da kažem da je pobeda bilo kog takmičara i moja pobeda. Rekao bih da je moja uloga mnogo zahvalnija od uloge Saše Mišića koji mora da donese konačnu odluku. Ja sam neko ko odnosi tremu i donosi dobro raspoloženje. Svako želi da se prikaže u najboljem svetlu, jer u tom relativno kratkom periodu mora da brani porodični recept i omiljeno jelo koje se već generacijama služi u kući. Kada shvatiš da se recepti prepisuju iz svezaka izbledelih strana, ostaje samo da poštujem svakog takmičara koji se odvažio.

Šta ti je najzabavnije u emisiji?

- Sedmi minut kuvanja, kada i majka i dete shvate da na sve mogu da utiču osim na vreme koje je preostalo za pripremu jela, a teče. Onda postaju ono što zaista jesu i komuniciraju kao da su u svojoj kuhinji. Ukrste se energije i različita mišljenja, lete začini i perje, a opet sve to je harmonija porodičnog života.

Tvoj klinac bi rekao: moj tata ili moja mama kuva bolje?

- Vasilije bi rekao - moj deda kuva najbolje. Sa roditeljima je teško izaći na kraj kada su prohtevi u pitanju. Deda Neša je najbolje upoznat sa istančanim ukusima i prefinjenim nepcem mog naslednika.

Kuvaš li ti?

- Naravno. Kuvanje je zabavno i relaksirajuće. Ne mogu da se poredim sa nekim ko mora da razmišlja o pripremanju ručka za celu porodicu i uklapanju pripreme sa dnevnim obavezama. Ja kuvam iz zadovoljstva i onda kada to želim. Kako kuvam... to je već ozbiljnija priča.

Šta uradiš kad zagori jelo?

1. Jedem do crnog

2. Pokušam da sastružem zagorelo

3. Ako je ostalo materijala i vremena spremim ponovo.

4. Pozovem obližnji restoran, serviram jelo i hvalim se kako sam recept dobio od profi kuvara, ali ga retko spremam.

Najbolje se krčka...

- Teleća čorba.

Kliknite OVDE i uživajte u kulinarskim dogodovštinama mama i njihove dece u emisiji "Moja mama kuva bolje!"