Smrt vreba sa ekrana: Morbidne slučajnosti iz sveta filma

Slučajnosti su sveprisutne, a one iz glamuroznog sveta filma su često najinteresantnije. Dodajte još malu dozu morbidnosti i - hop! Sudeći po ovim pričama, holivudske zvezde i nemaju baš toliko sreće.

.

Kletva porodice Li

Poslednji film Brusa Lija „Igra smrti“ (Game of Death) izašao je pet godina nakon što je Li umro tokom produkcije, a scena Lijevog lika u mrtvačkom sanduku snimana je sa pravim (i mrtvim) Lijem.

Iznenađujuće, to i dalje nije najjeziviji podatak u vezi satimfilmom. Ono što jeste je to da Li glumi lika koji snima film i tokom snimanja, umesto iz lažnog pištolja, u njega pucaju iz pravog – upravo onako kako je i njegov sin Brendon Li, poginuo za vreme snimanje filma Vrana (The Crow).

Verovatno ćete pomisliti da je neukusno to što u sceni kada se Brus bori sa demonima u filmu Zmaj – Priča o Brus Liju, oni odjednom izgube interesovanje za njega i napadnu njegovog sina.

Zapravo, Priča o Brusu Liju, nastala pre Brendonove tragične smrti, na čudan način je predskazujuća. Režiser Rob Koen je morao da prizna da ipak veruje u neku vrstu više moći i „nekad, sramota me je da priznam, u Boga”.

Ukoliko Koenov Bog postoji, porodica Li mu je verovatno nešto opasno zgrešila.

Heders kao proročanstvo

Film „Smrtonosna privlačnost“ (Heathers) predstavlja Opasne devojke (Mean Girls) osamdesetih, ali nešto malo krvavije. </>

Priča o devojci koja se na brutalan način sveti svojim (ne)prijateljima i danas je izuzetno popularna: mnogi citiraju rečenice poput „Jesi li za doručak pojela tumor na mozgu?” Možda i neće biti tako smešno kad saznate da je Kim Voker, koja je glumila Heder Čendler i izgovorila tu rečenicu, umrla upravo od tumora na mozgu.

To se desilo godinu dana pošto je Džeremi Eplgejt, čiji se lik pomolio Bogu da nikad ne izvrši samoubistvo, izvršio samoubistvo.

Ubica glumi žrtvu

Mark Dejvid Čepmen je upucao Džona Lenona da bi postao poznat. U tome je i uspeo jer je o njemu snimljen film u kome ga je glumio Mark Lindzi Čepmen.

Mada se dešava da glumci glume likove sa istim imenom, ono što jeste malo morbidno je da je Mark Lindzi Čepmen pre toga trebalo da glumi upravo lik Džona Lenona. Čepmen (glumac) je, doduše, otpušten par dana pre početka snimanja jer se mislilo da bi ta podudarnost bila loša reklama za film. Ljubitelji jezivog se možda ne bi složili.

Horor filmovi sa horor produkcijom

Horor je jedan od najčešćih žanrova na čijim se snimanjima dešavaju razne nezgode. Isterivač đavola, Predskazanje, Rozmerina Beba i Poltergejst ističu se kao vrlo očigledni primeri sa neverovatnim brojem nesreća na setu.

Rozmerina beba, film o ženi čiji muž potpisuje pakt sa đavolom, neki nazivaju „produktom us.ane sreće Romana Polanskog”.

Posle smrti kompozitora Kšištofa Komede, umro je i producent Vilijam Kasl koji je, dok su ga operisali, vrisnuo „Rozmeri, za ime Boga, baci taj nož!”

Trudnu Šeron Tejt, ženu Romana Polanskog, i sve koji su tad bili u njihovj kući ubila je porodica Čarlsa Mensona.

Za vreme snimanja serijala Poltergejst, priče o porodici koju terorišu duhovi, umrlo je četvoro glumaca. Dominik Dun je zadavio dečko posle snimanja prvog filma. Džulijan Bek i Vil Sampson, iako su umrli od dugih i teških bolesti, takođe se smatraju žrtvama „kletve”.

Najčudnije je, verovatno, bilo kada je Heder O’Rouk za vreme snimanja trećeg filma iznenadno umrla u dvanaestoj godini od nečeg za šta su verovali da je kijavica.

Iako jeste usledilo još par smrti nakon završetka trilogije, priča da su svi sa seta umrli ostaje samo priča.

Slične priče se pričaju o Isterivaču đavola, filmu koji nazivaju najstrašnijim filmom svih vremena. Pored činjenice da je priča rađena po istinitom događaju, postoji i niz jezivih priča o incidentima, histeriji i iznenadnim požarima na setu.

Dogodilo se devet smrti u vezi sa ovim filmom, uključujući i smrti glumaca Džeka Mek Govrana i Vasilikija Maliarosa.

Linda Bler je imala nervni slom, ali to valjda nije bilo iznenađujuće jer su članovi ekipe svakodnevno imali panične napade, povraćali i onesvešćivali se. U Džordžtaunu, gde se snimao film, porastao je broj smrtnih slučajeva. Skoro da bismo rekli da je ovo i najnesrećniji film ikada…

Ali, konkurencija je opasna. Verovatno ni ambasador iz Predskazanja kome je sin antihrist nije imao toliko nesreće koliko samo Predskazanje. Već prvog dana na setu se desila saobraćajna nesreća. Umesto da to bude shvaćeno kao znak, snimanje je nastavljeno dok u avion scenariste nije udario grom. Pa onda još jedan u avion Gregorija Peka. I još jedan u avion izvršnog producenta Mejsa Neufeldsa. Taman kad je prošla sezona oluja, Neufeldsov hotel je napala IRA. Na kraju, asistent specijalnih efekata umro je u saobraćajnoj nesreći pored znaka “Ommen, 66, 6km”.

Izvor: KulturKokoška