Bila je mama Mite Pantića i Pere Davitelja

Na današnji dan pre 22 godine napustila nas je jedna od najvećih dama jugoslovenske kinematografije Rahela Ferari. Koliko puta ste izgovorili "sve same noge i gola dupeta" gledajući slike starleta kojima smo svakodnevno zatrpani do guše? Ili uzviknuli "Braaaana" nekom prijatelju, ili "dodaj mi prut" nekom "neprijatelju"? Citirali ste Rahelu Ferari, tačnije mamu Mite Pantića, tetka Natu i mamu Pere davitelja.

.

"Neretko sam sa naše glumačke trpeze dobijala samo mrvice... Vremenom, naučila sam sebe da uvek budem maksimalna u toj - minimalnosti", izjavila je u jednom od retkih intervjua.

Svi je znamo po njenom umetničkom imenu Rahela Ferari.

Rođena je pre 105 godina kao Bela Rohel Frajnd u Zemunu. Njeno odrastanje obeležilo je siromaštvo, sama je pričala da kao devojčica nije imala nijednu lutku.

Uprkos svemu, od malena je volela da peva i igra, pa je ubrzo zapevala u palanačkom horu. Nešto kasnije počela je i da glumi u novosadskom pozorištu. U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu dobija stalni angažman u svojoj 20. godini.

Na velikom platnu je debitovala u komediji "Bakonja Fra Brne" (1951) tokom šezdesetih godina, Rahela Ferari glumila je u više od 20 filmova ali sigurno je najupečatljivija uloga Igumanije u famoznim "Skupljačima perja" (1967) Saše Petrovića.

Najšira publika pamti je kao gđu Kanački iz "Kamiondžija", baš kao i po ulozi Banetove bake Elvire u kultnoj TV seriji "Grlom u jagode". Te sedamdesete Rahela je zaokružila i nezaboravnom epizodom u komediji "Nacionalna klasa".

U najgledanijoj domaćoj komediji svih vremena, "Tesnoj koži" (1982) briljirala je kao Mitina džangrizava staramajka i svaki sledeći nastavak sage o Pantiću i Šojiću bio je nezamisliv bez njenih urnebesnih bravura.

.

U periodu kada se podstanarka slikala kako bi reklamirala ženske čarape, sin Mita je igrao sportsku prognozu. Kako je reagovala kada je saznala kolika je premija? Znate i sami famozni govor "jela koske i kačamak, pušila najgoru krdžu ..." i sigurni smo da ste barem jednom u svom životu nekome rekli:

.

Kolumnista Mladen Nikolić je svojevremeno, pišući o Raheli Ferari, govorio o "diskretnom šarmu stare dame".

I te kakve dame. Dame koja nas je očaravala sposobnošću da one "mrvice" pretvori u legendu, ali i, našalićemo se na kraju, dame koja je izabrala "nesrećnog" Jareta za batlera.

.

Izvor: Mondo