Showbiz vesti

PLAGIJAT? „Povratnik“ juri Oskara, ali se sapleo o ruske klasike!

Ostvarenje kojim glumac Leonardo Dikaprio pretenduje da napokon dobije Oskara obiluje kadrovima koji su vrlo slični kadrovima iz filmova slavnog Andreja Tarkovskog!
08.02.2016. - 10:30h

Film „Povratnik“ u režiji Alehandra Gonzaleza Injaritua, s Leonardom Dikapriom u glavnoj ulozi, ima čak 12 nominacija za Oskara, ali i pregršt scena koje se podudaraju s kadrovima iz nekoliko ostvarenja genijalnog ruskog reditelja Andreja Tarkovskog.
Mnogi portali koji prate kinematografiju pišu o tome da pomenuti kandidat za „zlatnog dečaka“ obiluje plagijatima iz ostvarenja „Andrej Rubljev“ (1966), „Solaris“ (1972), „Ogledalo“ (1975), „Stalker“ (1979) i „Nostalgija“ (1983). Poznavaoci filma napravili su i video koji prikazuje 17 scena.

U jednom intervjuu Alehandro Gonzalez Injaritu priznao je da je u stvaranju svog filma bio inspirisan „Adrejem Rubljovim“ i da mu je to jedan od omiljenih filmova.
- Omaž je uobičajena praksa u savremenoj filmskoj industriji. Imitacija je uobičajena u literaturi, slikarstvu - slaže se filmski kritičar Aleksandar Golubčikov.
Film „Povratnik“ je izuzetno ambiciozni projekat, u kojem uz Dikaprija, koji je četiri puta ostao bez Oskara, igra i Tom Hardi. Dobitnik je Zlatnog globusa za najbolji film, najbolju režiju i najboljeg glumca.

Inače, Andreja Tarkovskog smatraju jednim od najvećih ruskih reditelja. Pored posla iza kamere, bavio se pisanjem i glumom, a preminuo je 1986. godine u Parizu.

Pogledajte video i procenite sami:

Izvor: Kurir