Gaga Nikolić, definicija šmekera

"Dostojanstvo je mera stvari", reči su Dragana Nikolića, Ova fotka nastala je 1968. godine, one u kojoj je nagrađen za ulogu u filmu "Tri sata za ljubav".

.

1968. god.

Posted by Naš Beograd on Monday, January 4, 2016

Godinu ranije snimio je prvi film "Kad budem mrtav i beo" u režiji Žike Pavlovića. Prenosimo vam Gagine izjave povodom tog jubileja, da se podsetimo zašto je jedan od najvećih šmekera u srpskoj kinematografiji.

Početkom 2000. godine, kada mu je u Jugoslovenskoj kinoteci uručivano priznanje za doprinos kinematografiji, rekao je kako je kroz čitavu karijeru nastojao da u sebe utka ono što je pisalo na špici tog prvog filma u kom je zaigrao.

A pisalo je: „I kad budem mrtav i beo, ja bih ipak hteo da kakva-takva svetiljka budem.”

Zanimljivo, prilikom pomenute svečane dodele nestalo je struje. Nije mu smetalo. Naprotiv. Rekao je da se u mraku manje vidi njegova stidljivost. Upitnu konstataciju „Stidljivi ste?” ispratio je rečima: „Verovali ili ne, ali jesam, stidljiv sam. Stidljiv sam ne samo kada sam ja u pitanju, stidim se i kada neko drugi uradi nešto nedolično.”

Jezikom brojki: na filmu i TV preko sto uloga, u pozorištu manje ali snažnih umetničkih dometa.

Govoreći o tome šta ga je vodilo kroz život, karijeru, u šta je verovao, rekao je: „Verovao sam u sebe. U želju da pobedim, ali i da pobedim sebe. A i život i gluma su pobeđivanje bez pobede.”

Dugo nosi titulu naj muškarca, naj šmekera... Biti mangup, rekao je jednom prilikom, podrazumeva pre svega čast i pozitivan odnos prema životu. „Ovo što nas okružuje nije mangupstvo, nije ni hrabrost. U pravom značenju možda i postoji negde na periferiji”, a zatim u svom duhovitom maniru dodao: „a pošto sam ja sa periferije...”

Izvor: Blic