007 podataka koje morate znati o novom Bondu

Novi nastavak Džejmsa Bonda trebalo bi da stigne u srpske bioskope sutra. Dakle, pravi je trenutak da ponovimo gradivo i proverimo šta nas čeka u filmu koji već sakuplja pozitivne kritike (i milone na blagajnama).

.

Radi se o četvrtom filmu u kojem je poznatog tajnog agenta otelotvorio Danijel Krejg. Radnja se vrti oko prvog Bondovog susreta s globalnom zločinačkom organizacijom „Spectre“ koja se zbog pravnih prepreka u filmovima nije pojavila od "Diamonds Are Forever" iz 1971.

1. Da li je preterano Bondovo „prostituisanje“ ili naše reakcije?

Nije preterano reći da su filmovi o Bondu u istoj meri akcioni trileri, klasični blokbasteri i dvosatni reklamni blokovi. Zahvaljujući product placementu, Bond je već godinama na udaru kritika onih koji uporno trube da je količina reklama u prosečnom Bondu na granici neukusa.

Međutim, uzmemo li u obzir činjenicu da je "Spectre" s budžetom od 350 miliona dolara (u šta nije uključen budžet za marketing koji ponekad čak i premašuje budžet samog filma), najskuplji Bond u istoriji, nije teško zaključiti zašto producenti na sve moguće načine pokušavaju da pokriju visoke troškove.

Doduše, "Skyfall" je imao budžet od 200 miliona dolara, a na bioskopskim blagajnama pokupio je više od milijardu i 100 miliona dolara pa je možda tačnije reći da se radi o gramzivosti koja je, uzgred rečeno, znala da zasmeta i Krejgu i Mendezu koji su se, na primer, bunili protiv Androida i Sonijevih mobilnih telefona jer smatraju da Bond koristi najbolje, što ovi uređaji, prema njihovom mišljenju - nisu.

Uz sve to, reklame pomažu i promociji filma. Bond je od samog početka promoter raskošnog života što je neodvojivo od proizvoda s markom, a kad na sve dodamo i podatak da je samo Hajniken za malo reklame u filmu iskeširao vrtoglavih 45 miliona dolara, stvari postaju mnogo jasnije.

Što se novog Bonda tiče, stvari će biti daleko suptilnije u samom filmu. Bond se vratio votka martinijima, ali ne spominje brend, pije Bollinger, ali ne vidi se etiketa, poimence se spominju samo dve marke auta i proizvođač oružja (a samo je jedan od ta tri službeni sponzor).

U filmu su još i Heineken, Sony Xperia Z5, satovi Omega, Tom Ford, Missoni, Gillette, Mac Cosmetics, koferi Globe-Trotter, listovi Guardian i Times.

Većinu "prostituisanja" glumci odrađuju u reklamama tako da je film ostao relativno neukaljan, posebno ako ga uporedimo s verojatno najgorim haosom "Die Antoher Day" ..

2. Velika posveta svim ranijim Bondovima

I dok mnogi s nestrpljenjem iščekuju nove avanture Džejmsa Bonda, neke bi moglo da iznenadi koliko toga u "Spectre" djeluje iznenađujuće poznato. Ne radi se o slučajnosti.

Sem Mendez i njegova ekipa odlučili su da u novi film ubace reference na 23 prethodnika. Stoga, ako vam se sako Kristofa Valca učini poznatim, treba da znate da se radi o referenci na Dr Noa.

Ali, to nije sve: „Rolls Royce“ Orisa Goldfingera, smrtonosna stolica iz "Thunderballa", maske koje evociraju scene iz "Live and Let Die", sličnosti između Džavsa i Mr Hinksa, gotovo identične lokacije kao i u filmu "Living Daylights" ili trka gliserima nalik onoj iz "The World is Not Enough".

Ovo nije prvi Bond prepun referenci na prethodne Bondove, ali brojni fanovi koji su imali priliku da pogledaju film već su povukli niz paralela i primetili brojne sličnosti.

3. Bond devojke

Prelepa Monika Belučii službeno je najstarija glumica kojoj je pripala uloga Bond devojke, a rekorderka je donedavno bila Honor Blekmen koja je imala 38 kada se pojavila u "Goldfingeru".

Ali, ako ste pomislili da je Monika Beluči odavno zaslužila da se pojavi u ulozi Bond devojke, niste jedini. Naime, glumica je još 1997. odradila test-snimanja za film "Tomorrow Never Dies", ali uloga je na kraju pripala Teri Hačher što je strahovito pogodilo Pirsa Brosnana koji je producente nazvao budalama jer smatra da je Monika "predivna, predivna žena koja razoružava lepotom".

"Kad sam upoznala Sema, pitala sam ga šta ću raditi u filmu. Mogu da glumim Bond damu ili Bond ženu jer nisam više u godinama da glumim Bond devojku. A on je želeo odraslu ženu. To je prilično revolucionarna odluka", rekla je Beluči.

Svojevremeno se šuškalo da će uloga prelepe Lucije Skjare pripasti Penelope Kruz, ali to se nije ostvarilo, a Helen Flanagan i Kejt Apton, u različitim fazama produkcije takođe su spominjane kao Bond devojke.

U filmu je još i Francuskinja Lea Sejdo, ali i večna simpatija Džejmsa Bonda gospođica Manipeni koju već drugi puta glumi Naomi Haris.

4. Sem Mendez

Sem Mendez pokazao se kao pun pogodak. Ne samo da je "Skyfall" jedan od najuspešnijih (iako je "Spectre" već u ograničenoj distribuciji zaradio gotovo 100 miliona dolara) već i jedan od najboljih Bondova u istoriji.

Doduše, kritike "Spectre" nisu dominantno pozitivne kao u slučaju "Skyfall", ali mnogi tvrde da se radi nesumnjivo kvalitetnom naslovu koji ima sve elemente klasičnog filma o agentu 007.

Uprkos uspehu, Mendez nije želeo da se vrati u rediteljsku stolicu pa su producenti kratko razmišljali i da upute poziv Kristoferu Nolanu, ali budući da je Mendez na kraju ipak promenio mišljenje, Nolan je ostao samo vlažan san producenata. U obzir su još dolazili i Ang Li, Tom Huper, David Jejts, Deni Bojl, Šejn Blek i Nikolas Vinding Refn.

Uglavnom, ponovno se pokazalo da publika veruje Mendezu pa je film nakon samo sedam dana prikazivanja (u samo šest zemalja), zaradio više od 80 miliona dolara, a na to možete dodati još dvadesetak miliona dolara u vidu poreskih olakšica i finansijskih podstreka koje je meksička vlada obećala producentima ako njihovu zemlju prikažu u boljem svetlu i iz filma izbace meksičke plaćenike i korumpiranu policiju.

5. Šta se vozi

Kao što smo već napisali, Bond će i u ovom nastavku voziti Aston Martin DB10 (ovo će biti trinaesti put), a izvršni direktor Aston Martina na Tviteru je napisao: "Auto je napravljen isključivo za potrebe Džemsa Bonda i proizvodnja je ograničena na samo deset komada. To je najekskluzivniji auto u DB seriji ikad".

Jaguar C-X75 koji Mr Hinks vozi u scenama jurnjave Rimom zapravo je varijacija prototipa koji je Jaguar predstavio na „Paris Auto Show“ 2010. Tokom 2011. kompanija je najavila da će automobil pustiti u proizvodnju, ali tada je ceo projekt otkazan zbog finansijskih poteškoća izazvanih globalnom ekonomskom krizom.

Osim Astona i Jaguara, u filmu su još i Rolls Royce Phantom iz 1948. (koji je svojevremeno vozio i Goldfinger), Fiat 500 i gomila Mercedesa.

6. SPECTRE

Iako se radi o originalnoj priči, scenaristi su mnogo pozajmili iz materijala jana Fleminga, a to se posebno odnosi na lik Franca Oberhauzera kojeg igra izvrsni austrijski glumac Kristof Valc (u ulozi je trebalo da se pojavi Geri Oldman ili Čivetel Ejiofor). Inače, Oberhauzer deli prezime s Hansom Oberhauzerom koji se pojavljuje u kratkoj priči "Octopussy".

Inače, organizacije SPECTRE dugo je bila predmetsudskog natezanja između Fleminga i Kevina Meklorija zbog prava na roman "Thunderball". Problemi su nastali nakon štoje Fleming u svoj roman ubacio elemente nedovršenog scenarija koji su napisali Meklori i scenarista Džek Vitingam.

Sve je okončano 2013., a MGM dobija sva prava na koncept tajne organizacije i svih likova povezanih s njom. Inače, od izvornih, ali još neiskorišćenih naslova Jana Fleminga, ostali su samo "The Property of a Lady", "The Hildebrand Rarity", "Risico" i "007 in New York".

7. Bond tema

Lana Del Rej, Rijana, Sia i Ed Širan nalazili su se na kratkom popisu pevača koji je trebalo da otpevaju uvodnu pesmu. Svojevremeno se šuškalo da će se Rijana kratko pojaviti i u filmu.

Pesmu "Writing's on the Wall" je na kraju otjevao Sem Smit, a radi se o tek petoj pesmi koja ne nosi naziv filma.

Ovo je ujedno i prvi film u kojem se neće pojaviti zvuci legendarnog trubača Dereka Votkinsa koji se pojavio na svakom soundtracku od "Dr No", a preminuo je nedugo nakon što se "Skyfall" pojavio u bioskopima.

I dok je javnost podeljena oko nove teme, Daniel Krejg oduševljen je novom muzikom Tomasa Njumana: "Ove subote sam prvi puta pogledao film i ono što je Tom učinio s muzikom je briljantan posao. Muzika je postala novi lik u filmu. Najiskrenije, ovo je najbolje iskorišćena Bond tema dosad. Tako je emotivna, a ako je iskoristite u pravom trenutku, svako će znati da se nalazi u filmu o Bondu".

Na sledećoj stranici pogledajte 007 video zapisa sa snimanja i iz filma "Spectre"...

.

.

.

.

.

.

Izvor: Index.hr