Tako se kalio "Vil Hanting": 10 najpametnijih faca u Holivudu

Pre nego što je Met Dejmon glumio u filmu “Good Will Hunting”, bio je student Harvard univerziteta. Sindi Kraford je studirala hemijski inženjering. Džejms Vuds ima IQ 184... Sigurno će vas iznenaditi ko je na listi poznatih ličnosti koji su članovi MENSA, potvrđenih genija i diplomaca. Listu prenosi Business Insider.

.

Met Dejmon je ideju za film “Good Will Hunting” dobio na Harvardu

Pohađanje kursa "pisanje scenarija" na Harvardu dovelo je Dejmona do toga da napravi grubu verziju komada “Dobri Will Hunting”. Kasnije je kompletirao scenario sa svojim prijateljem Benom Aflekom. Dejmon je napustio studiranje da bi nastavio sa glumom, ali ga je Harvard nagradiio prestižnom Harvard medaljom za umetnost prošle godine.

Džejms Vuds ima IQ 184

Vuds je bio briljantni student , upisao je kurs linearne algebre na univerzitetu Kalifornije još dok je pohađao srednju školu. Studirao je političke nauke na Masačusetskom tehnološkom univerzitetu a koeficijent njegove inteligencije je 184.

Kevin Spejsi– genije koji je studirao glumu

Nakon što je završio srednju školu kao natprosečan učenik, Spaejsi je upisao Đulijard da bi studirao glumu. Napustio je studiranje da bi se bavio glumom, a poštovanje je zaradio na Brodveju pre nego što se pojavio na velikom ekranu.

Ovaj genije, producent i glumac u popularnoj seriji “House of Cards” sada je zagovornik “Netflix modela” televizije. Pisao je i govorio na nacionalnoj konferenciji medija o promenjenim kanalima distribucije zabave.

Šeron Stoun dobila je stipendiju za koledž sa 15 godina

Glumica je poznata po tome što ima IQ 154. Kada je imala 15 godina, dobila je stipendiju za Edinboro univerzitet na Pensilvaniji, gde je studirala kreativno pisanje i umetnost. Opisala je sebe kao “štrebera, ružno pače”, prema online biografiji na univerzitetu Pensilvanija.

Ešton Kučer je hteo da studira inženjering

Međutim, domaćin serijala “Punk’d” izgubio je svoju školarinu. Završio je na Ajova univerzitetu, ali je već sa 19 godina napustio studiranje zbog manekenstva. Sada Kučer provodi više vremena u pametnom investiranju u kompanije kao što su “Airbnb”, “Spotify” i “Foursquare”, nego u filmovima. “Ono što je više seksi od svega jeste biti pametan,” smatra Ešton.

Sindi Kraford je studirala je hemijski inženjering na Univerzitetu Northwestern

Supermodel je potpisala prvi manekenski ugovor 1984. godine. To je uradila prvenstveno da bi imala za školarinu na fakultetu. Međutim, ubrzo je napustila studiranje da bi se potpuno posvetiila manekenstvu. Već 1985. godine pojavila se u magazinu “Vog” i od tada njena karijera ide uzlaznom putanjom…

Dejvid Duhovni je pohađao dva prestižna fakulteta

Glumac najpoznatiji po ulogama u serijama “X-Files” i “Californication” diplomirao je englesku literaturu na Prinstonu u. Završio je i master studije takođe iz engleske književnosti na prestižnom univerzitetu Yale. Napustio je doktorske studije kada je počeo da se bavi šoubiznisom.

Edvard Norton radio je analitičar u preduzetničkoj firmi

Glumac koji je dvaput nominovan za Oskara, studirao je istoriju na univerzitetu Yale, kada ga je povreda leđa izbacila iz tima. Nakon diplomiranja, Norton se preselio u Japan, Osaku, da bi radio kao konsultant u firmi svog dede, gde je postao stručnjak za nekretnine. Tamo je učio borilačke veštine i naučio tečni japanski.

Džon Ledžend je radio za prestižnu konsultantsku firmu

Soul pevaču ponuđene su stipendije na univerzitetima Georgetown, Morehouse College i Harvard, ali ih je odbio i upisao se na UPenn, gde je studirao engleski jezik i afro-američku litraturu. Pre nego što je postao poznati muzičar, Ledžend je radio za Boston Consulting Group, jednu od najprestižnijih konsultantskih firmi na svetu.

Stiv Martin je član MENSA

Martin koji ima IQ 142, napisao je 1997. godine tekst za "The New Yorker" o svojim naporima da uđe u MENSA, za šta mu je bilo potrebno godinu dana. Diplomirao je filozofiju na univerzitetu Kalifornije i zamalo postao profesor. Osim što je priznati autor brojnih ostvarenja, pisao je novele i knjige za decu.

Osim njih, genijalni poznati su i Kventin Tarantino koji ima IQ 160, isti kao fizičar Stiven Hoking.

Natali Portman završila je psihologiju na Harvardu, govori šest jezika i dvaput je objavljivala naučne radove.

Liza Kudrou (serija Prijatelji) završila je biologiju, i po diplomiranju počela je da radi na naučnom projektu sa svojim ocem.

Džodi Foster završila je francuski jezik na univerzitetu Jejl.

Pre nego što je počeo da glumi u seriji “Freaks and Geeks”, Džejms Franko, genije za matematiku radio je za američku kompaniju koja se bavi vazduhuplovstvom “Lockheed Martin”.

Izvor: Bizlife