Mark Zakerberg molio na mandarinskom, kineski predsednik ga oduvao!

Ksi Jinping je, piše Independent, navodno ljubazno odbio molbu Marka Zakerberga da mu izabere ime za dete uz objašnjenje da je to „za njega prevelika odgovornost“.

.

Priscilla and I are attending tonight’s state dinner for Chinese President Xi Jinping. Here’s a photo before we head to the White House.

Posted by Mark Zuckerberg on Friday, September 25, 2015

Iako je tečnim mandarinskim verovatno zadivio kineskog predsednika Ksija Jinpinga na nedavnoj svečanoj večeri u Beloj kući, Mark Zakerberg nije uspeo da ga nagovori da odabere ime njegovom nerođenom detetu, piše Independent.

Vrlo ličnu molbu osnivača Fejsbuka, kineski predsednik navodno je ljubazno odbio uz objašnjenje da je to „za njega prevelika odgovornost“.

Prema pisanju američkih medija, Zakerberg je na svečanoj večeri, koju su povodom Ksijeve posete SAD priredili američki predsednik Barak Obama i njegova supruga Mišel, prišao Ksiju i zamolio ga da nadene kinesko ime nerođenoj devojčici koju očekuje sa suprugom Prisilom Čan.

Portal „Page Six“ piše i da Zakerberg nije bio jedini mogul u prostoriji čiju je molbu kineski predsednik te večeri odbio. Ostali su od njega smelo zatražili neke usluge u vezi sa poslovanjima.

Today I met President Xi Jinping of China at the 8th annual US-China Internet Industry Forum in Seattle. The Forum is an...

Posted by Mark Zuckerberg on Wednesday, September 23, 2015

Ipak, deveti najbogatiji čovek na svetu, uprkos odbijanju, ima razlog za zadovoljstvo zbog razgovora sa Ksijem. Šef Fejsbuka se s kineskim predsednikom sastao dva dana pre svečane večere u Beloj kući na godišnjem Forumu tehnološke industrije SAD - Kina u Sijetlu, gde su vladini službenici i čelnici velikih tehnoloških kompanija pregovarali o njenoj budućnosti.

"Prvi sam put s nekim svetskim liderom razgovarao na stranom jeziku i to smatram ličnim uspehom. Čast mi je što sam upoznao predsednika Ksija i ostale čelnike", napisao je Zakekerberg nakon foruma na svojoj FB stranici.

Ipak, ni tečan mandarinski prvog čoveka Fejsbuka nije otopio zahladnele odnose između kineskih internetskih regulatornih tela i Fejsbuka.

Naime, u Kini je ta društvena mreža blokirana od 2009. jer je, po tumačenju kineske vlade, iskorišćena za organizaciju protiv vladinih načela.

Izvor: RTL