Životna bajka: Andrea Bočeli

Slavni italijanski tenor danas puni 57 godina i i dalje je najpoželjniji princ 21. veka. Za njega kažu: "Kada bi Bog mogao da peva, pevao bi kao Andrea Bočeli.”

.

Rođen 22. septembra 1958. godine, nedaleko od Pize u mestu Lajatiko, Andrea Bočeli bio je od malih nogu praćen muzikom toskanskog zavičaja.

Roditelji su podigli kredit da bi dali podršku i omogućili svom dečaku da sa svega šest godina počne sa časovima klavira. Strast ka muzici se rasplamsala, preko flaute do saksofona, ali Bočeli idealni instrument ipak nalazi u svom glasu.

Kako biva u svim bajkama, životni put ovog velikana nije bio bezbolan: od rođenja je bio u nezavidnoj zdravstvenoj situaciji, sa urođenim glaukomom odmah je imao probleme sa vidom, a kako ga sreća nije poslužila ni 12 godina kasnije, na fudbalskoj utamici posle incidenta zauvek gubi vid.

Talenat i želja za izražavanjem kroz muziku nisu presahle, a još manje obeshrabrile mladog pevača. Nastupa na raznim pevačkim konkursima i osvaja nagrade. Nekoliko godina kasnije, Andrea ipak upisuje pravni fakultet u Pizi.

Odan svojoj muzici, nastupa po barovima i klubovima pevajući najveće hitove tog vremena, kada polako počinje onaj deo Bočelijevog života u jednosmernoj ulici ka slavi. Kako se kretao u krugu muzičara, ubrzo saznaje da njegov idol Franko Koreli drži master klas u Torinu i, kako bajci dolikuje, naš junak napušta studije prava i upisuje godinu pod tutorstvom Korelija za dalje vokalno usavršavanje.

Nastavak priče teče polako ali sigurno. 1992. godine Bočeli se prijavljuje na audiciju za tenor koji bi sa velikim Lučanom Pavarotijem snimao demo za duet “Miserare”. Audiciju je raspisao čuveni italijanski pevač Cukero, koji je bio oduševljenem Andreom Bočelijem i odmah mu dao angažman. Bajka kulminira za stepenik više, on dobija ponudu najveće muzičke firme za festival “San Remo” 1993. godine, odakle slava počinje vrtoglavom brzinom.

Zavesa je podignuta, predstava može da počne!

1994. godine počinje njegova operska karijera: debitovao je u operi “Magbet”, “Karmen”, “Boemi” i mnogim drugim. Na godišnjim koncertima nazvanim “Night of the Proms”, kompozicija kojom se predstavio na “San Remu” iste godine – “Con te partirò” postala je Bočelijev zaštitni znak.

Snimio je više od 20 klasičnih i pop albuma, a u prvih 17 godina prodato je 75 miliona ploča nesvakidašnjeg tenora. I sada je jasno zašto svojim prepoznatljivim glasom, iskrenim emocijama, mirisima koje možemo da osetimo slušajući nežnu, a moćnu notu ovog vokala, proslavljeni italijanski tenor opravdava mišljenje velikog broja obožavalaca: “Kada bi Bog mogao da peva, pevao bi kao Andrea Bočeli.”

Još jedna velika čast pripala je Bočeliju 2003, kada je deo plaže u italijanskom gradu Jesolo, na obali Jadranskog mora, dobio njegovo ime.

Iz prvog braka sa Erikom ima sinove Amosa i Matea. Na pitanje novinara o sreći odgovorio je: “Imam svoja dva sina, ja sam bogat čovek! Želimo da imamo devojčicu, ali problem je naći vremena i uraditi to. Provodim više vremena u avionu nego kod kuće.”

Nakon razvoda sa Erikom, 15 godina kasnije sa Veronikom dobija devojčicu po imenu Virdžinija.

Život pun medalja, priznanja, nagrada i hitova koji će uvek živeti, “Romanza”, “La voce del silenzio”, “Besame mucho”, “Time to say goodbye” i mnoge druge mogu se čuti na svakom delu sveta. Jedinstvena figura netaknuta trendovima i modernim postulatima šoubiznisa još uvek ispisuje redove pune taštine svoje realne bajke, ispunjuje ljubavlju, mirom i pokazuje kako je lepo živeti – veliki Andrea Bočeli!

.

Izvor: Wannabe