Šta piše u "Džokerovom dnevniku"?

Hit Ledžer zaslužan je za verovatno najbolje portretisanje Betmenovog neprijatelja Džokera u filmu “The Dark Knight”. Koliko je bio posvećen ulozi, najbolje govori činjenica da je duže od mesec dana bio zaključan u hotelskoj sobi, kako bi ušao u um čuvenog zlikovca sa velikog platna, ali je manje poznato da je tom prilikom vodio dnevnik u kom je prikupljao sve što ga inspiriše na tu rolu.

.

Iako su u početku mnogi sumnjali da neće uspeti da doraste verziji koju je igrao Džek Nikolson, on ih je demantovao izuzetnom glumom i pažljivim proučavanjem tog lika.
Iako je trejler za dokumentarac o životu glumca objavljen još prošle godine, tek sada je dospeo u žižu interesovanja.

U njemu Hitov otac Kit opisuje kako se veliki glumac spremao za ulogu.

“Hit je tako radio za svaki film – potpuno se predavao liku, ali mislim da je za Džokera prešao na sasvim novi nivo”, kaže njegov otac.
On se prisetio i interesantne anegdote vezane za scenu u bolnici.
“Scena u bolničkoj sobi bila je tako intrigantna zato što je njegova sestra Kejt imala običaj da ga oblači u uniformu medicinskog osoblja. Kao dete je izgledao vrlo smeštno u toj uniformi, a tako je izgledao i na filmu”, ispričao je Kit.

Korice dnevnika sa dečjom ilustracijom kriju mnogo mračnije strane o “uvrnutom” negativcu. Na jednoj od njih piše:

“Unutra. Smeje se crveno i crno i crveno i crno, sve dok ne ostane ništa drugo čemu bi se smejao. Sve dok se, gotovo nežno, ne izvrati kroz sopstvena usta”.
U dnevniku su i neki isečci o filmu “Paklena pomorandža”, karte džokeri, fotografije hijena i reč “haos” istaknuta zelenom bojom.
Tu je i odlomak dijaloga iz Nolanovog filma koji uključuje i repliku: “It’s simpLE, KILL THE BATMAN” (Jednostavno je, ubij Betmena), napisano baš takvim slovima.
Jedna lista iz dnevnika naročito je čudna:

  • Samelji bebe
  • Postavi mine
  • Sida
  • Voljeni ljubimci u groznim saobraćajnim nesrećama
  • Statistika
  • (nečitko)
  • Branč!
  • Periodni sistem elemenata”

Dnevnik je možda i najbolji pokazatelj toga koliko je Ledžer ozbiljno doživljavao svoj posao i koliko se trudio da do kraja prodre u manijakalni Džokerov svet.

.

Izvor: B92