Hičkokove fatalne plavuše

Naizgled nevine i nežne, katkad hladne i manipulativne lepotice bile su Hičkokove najdraže filmske heroine koje su muškim likovima zagorčavale život. Iz velikog opusa majstora krimića, izdvojili smo sedam najupečatljivijih glumica.

.

Džoan Fontejn

Prvi put je očarala ulogom nevine žene otmenog i mračnog Maksima de Wintera u filmu „Rebeka“ iz 1940. godine za koju je bila nominovana za Oskara.

Godinu nakon toga, u filmu „Sumnja“ onovno je bila nedužna supruga koja saznaje da njen šarmantni suprug želi da je opljačka i ubije. Za tu ulogu je i osvojila Oskara. To je bio jedini put da je neko nagrađen Oskarom za ulogu u filmu Alfreda Hičkoka.

Ingrid Bergman

Glumica koja je Hičkoka zvala “slatkim genijem“, lepotom i talentom osvojila je publiku i kritiku u nekim od njegovih najpriznatijih filmova.

U filmu „Začaran“ glumila je psihoanalitičarku koja se zaljubi u svog šefa, ali ubrzo posumnja da je ubica. U filmu „Ozloglašena“ glumila je kćer osuđenog špijuna kojoj državni agent daje zadatak da zavede vođu bivše nacističke grupe.

Upravo tu ulogu mnogi nazivaju najboljom u njenoj bogatoj karijeri.

Grejs Keli

Bez sumnje, najelegantnija zvezda Hičkokovih filmova. U „Nazovi M radi ubistva“ glumila je nevernu ženu bivšeg tenisera koju on osumnjiči za uboistvo kada sazna da ima aferu s autorom krimića.

Iste godine, Keli je uz Džejmsa Stjuarta glumila u jednom od najboljih Hičkokovih ostvarenja, „Prozor u dvorište“.

Kim Novak

Kim Novak je dobila ulogu u „Vrtoglavici“ nakon što je glumica Vera Majls, kojoj je Hičkok prvobitno namenio ulogu, zatrudnela. Novak je otelotvorila osetljivu i smrću opsednutu Medlin i misterioznu Džudi.

Njena hladna, ali zavodljva spoljašnjost savršeno je odgovorala ulogama koje su je obeležile do kraja karijere.

Eva Mari Sent

Iako je imala samo jednu ulogu u Hičkokovom filmu, njena izvedba u „Sever- severozapad' ostala je zapamćena. Glumila je naizgled nevinu ženu koja pomaže pogrešno optuženom Rodžeru Tormilu. 1954. osvojila je Oskara za film „Na dokovima Njujorka“, ali nakon uloge u Hičkokovom klasiku, provela je ostatak karijere u senci te uloge. Ipak, nekoliko decenija kasnije osvojila je i nagradu Emi.

Dženet Li

Iako se pojavljuje samo u prvoj trećini filma '“Psiho“, Dženet Li je možda je i najslavnija Hičkokova zvezda, zahvaljujući legendarnoj sceni masakra pod tušem. Glumila je Merion Krejn, sekretaricu koja je proneverila novac da bi svog ljubavnika oslobodila duga.

Na putu prema Kaliforniji, Merion staje da prenoći u motelu „Bejts“ gde upoznaje Normana Bejtsa kojeg je maestralno igrao Entoni perkins.

Tipi Hedren

Hedren je jedna od poslednjih klasičnih Hičkokovih zvezda. U filmu „Ptice“ igrala je mladu bogatašicu koja dolazi u gradić na obali u kojem ptice do smrti kljucaju stanovnike.

Igrala je i sa Šonom Konerijem u filmu „Marni“, koji se smatra poslednjim Hičkokovim remek delom.

Iako se činilo da je Hedren glumica koja obećava, ostatak karijere provela je bezuspešno pokušavajući da nadmaši svoje uloge u Hičkokovim filmovima.

.

Izvor: 24sata.hr