Zamerili se vlastima: Zašto je grupi Maroon 5 otkazan koncert u Kini?

Kineske vlasti generalno ne gledaju sa odobravanjem na rok kulturu i vrednosti bunta i slobode koje ona podrazumeva. Vlada u Pekingu redovno primorava umetnike koji dolaze u Kinu da podnesu listu pesama koje će izvoditi

.

Koncert koji je američka pop grupa Maroon 5 trebalo da održi krajem leta u Kini otkazan je, a fanovi sumnjaju da to ima veze sa nedavnim susretom jednog od izvođača sa Dalaj Lamom.

Džesi Karmajkl, klavijaturista i gitarista benda, nedavno je putem Tvitera javio da se sreo sa duhovnim tibetanskim vođom povodom njegovog 80. rođendana. Poruka, koja se tiče čoveka kog komunistički režim u Pekingu optužuje da želi da otcepi Tibet od Kine, kasnije je izbrisana.

Maroon 5 je trebalo da 12. septembra održi koncert u Šangaju. Vest o nastupu, koju je grupa postavila na svoj sajt, u međuvremenu je povučena sa interneta.

Kineske vlasti generalno ne gledaju sa odobravanjem na rok kulturu i vrednosti bunta i slobode koja ona podrazumeva. Vlada u Pekingu redovno primorava umetnike koji dolaze u Kinu da podnesu listu pesama koje će izvoditi na koncertima.

I veliki Rolingstonsi su prošle godine morali da odustanu od izvođenja pesme "Honky Tonk Woman", čiji se tekst nije dopao vlastima.

Kineske vlasti ne žele da im se ponove neke "neprijatne" situacije poput one kada je 2008. islandska pevačica Bjork na koncertu u Šangaju skandirala "Tibet, Tibet".

Izvor: Newsweek