Naslovne strane koje su podigle najveću prašinu u istoriji šoubiznisa!

Poznato je da dobra naslovna strana može da proda novinu, pa otuda i ne čudi što se senzacionalni naslovi nalaze na početnoj strani dnevnih novina, a izazovne fotografije na naslovnicama magazina. Ovo je nekoliko naslovnih strana časopisa koji se bave poznatim ličnostima, a koje su ušle u istoriju novinarstva zbog prašine koju su podigle u to doba.

.

U prvim decenijama 20. veka poznate ličnosti su se mogle naći na naslovnim stranama samo onih časopisa koji su se striktno bavili muzikom, modom i filmom. Tek početkom treće decenije prošlog veka glumci i pevači počeli su da krase naslovnice magazina namenjenih široj publici, pa tako, između ostalih, i onih publikacija koje se bave političkim temama.

Jedna od omiljenih zvezda tog perioda (ali i današnjih dana) bila je Merilin Monro, tako da ne treba trošiti mnogo reči na objašnjenje zbog čega je svet poludeo za Merlinkom na naslovnici „Plejboja“ 1953. godine.

Deset godina kasnije je modna industrija zablistala u punom sjaju kada se na naslovnoj strani „Bazaara“ našla Džin “the Shrimp” Šrimpton, manekenka koja je prva stekla status supermodela, a ta naslovnica je i danas jedna od najčuvenijih u svetu mode.

1968. je cela planeta pričala o naslovnoj strani „Esquire“ magazina na kojoj se našao Muhamed Ali koji je pozirao poput Svetog Sebastijana da bi izrazio protest zbog Vijetnamskog rata u kome je odbio da učestvuje. Zbog toga je završio u zatvoru, i bilo mu je onemogućeno da se bavi boksom. Koliki je uticaj imala ta fotografija govori i podatak da je štampana u ogromnim tiražima i postala jedan od simbola protesta protiv tog rata.

1981. godine je čuvena Eni Lebovic zabeležila slavni prizor u kom obnaženi Džon Lenon grli i ljubi svoju potpuno odevenu suprugu Joko Ono. Neobičnost te fotografije i činjenica da je u pitanju jedan od najprepoznatljivijih parova svih vremena doprinele su da se i ova naslovnica „Rolling Stone“ nađe na listi.

Specijalna edicija magazina „Sports Illustrated“ predstavljala je, naravno, devojke u kupaćim kostimima, a za 1983. godinu prilično oskudan je bio onaj koji je nosila Šeril Tigs, a da ne pominjemo koliko je kontroverzi izazvala voda koja je pokvasila donji deo ostima i ostavila malo šta za imaginaciju.

Početkom devedesetih golotinja na naslovnim stranama postala je opšte prihvaćena, ali je prizor Demi Mur u poodmakloj trudnoći zaprepastio ceo svet. Neki su bili skandalizovani, a drugi su, pak, smatrali da je na najlepši mogući način prikazano majčinstvo i moć žene. Nakon tog eksperimenta su se mnoge poznate mame fotkale u sličnoj pozi.

1999. godine Britni Spirs bila je tinejdžerka o kojoj su brujali svi mediji, a njene vršnjakinje su videle pravog uzora u njoj. A kada se pojavila kao ujedno nevina i zavodljiva Lolita u viziji Dejvida LaČapela na „Rolling Stone“ to je bacilo sasvim novo svetlo na tu klinku, a sve ovo izgleda prilično nevino kada se setimo šta je sve usledilo nakon toga.

Ni naše doba ne manjka naslovnicama o kojima se priča mesecima, a najnoviji primeri su Kim Kardašijan na naslovnici „Paper“ magazina i Kejtlin Džener u „Vanity Fair“.

Izvor: Tračara