Srbija u finalu Evrosonga

Predstavnica Srbije na 60. Pesmi Evrovizije Bojana Stamenov plasirala se večeras u finale ovog najvećeg takmičenja u pevanju, koje se prenosi na sve kontinente.

.

U prvom polufinalu se za deset mesta borilo 16 zemalja - Moldavija, Jermenija, Belgija, Holandija, Finska, Grčka, Estonija, Makedonija, Mađarska, Belorusija, Rusija, Danska, Albanija, Rumunija, Gruzija i Srbija.

U finale su se, pored Srbije, plasirale Albanija, Jermenija, Rusija, Rumunija, Madjarska, Grccka, Estonija, Gruzija, Belgija.

Finale će biti održano u u subotu.

Bojana Stamenov se u Austriji smatra tajnim favoritom ne samo polufinala, već i celog Evrosonga.

Ovogodišnja Pesma Evrovizije biće, po prvi put, prilagođena i za gluve osobe.Kako je predstavila austrijska državna televizija ORF, po prvi put, će čitavo takmičenje, kako moderacija, tako i pesme, biti prevođene na znakovni jezik.

ORF je pre više meseci održao audiciju za prevodioce na znakovni jezik, koji su morali imati sposobnost da budu performeri pred kamerama.

“Bili su nam potrebni ljudi sa harizmom”; objasnila je menadžerka projekta Eva-Maria Hintervirt.

“Muzika je jezik koji svako razume, a tu rečenicu želeli smo pretočiti u realnost i za gluve”, poručila je ona.

ORF obećava da će prevođenje na znakovni jezik biti događaj i za osobe koje nemaju problema sa sluhom.

Za sada je osam zemalja najavilo da će preuzeti signal “sa znakovnim prevodom”, a među njima su skandinavske zemlje, Nemačka, Letonija, Švajcarska i Slovenija.

Izvor: Tanjug