"Kad si rekla da me voliš", "Moj je život Švicarska", "Da te nije, Alija"... nastale po stvarnim situacijama

Mnogobrojne pesme uz koje se patilo i žalilo za nesrećnim i izgubljenim ljubavima nastale su u Merlinovoj radionic. I mnoge od njih prate zanimljive životne situacije s kojima se pevač susretao. Evo nekih od najzanimljivijih priča. Uživajte!

.

Ljubavna priča Merlina i njegove sadašnje supruge Amele je bila veoma komplikovana. Ona je poticala iz bogate porodice i njeni roditelji su bili protiv njihove veze i udaje.

Dok je Dino išao na zanat, ona je pohađala gimnaziju, a njeni roditelji su želeli da se zabavlja sa nekim ko je na njenom nivou.

Ipak, ljubav je bila jača. Njih dvoje su pobegli kada su imali 20 godina i Amela se tajno udala za njega.

Dino kaže da ga ga njeni roditelji danas vole više nego što zaslužuje, a njihova ljubavna priča ga je inspirisala da napiše pesmu “Kad si rekla da me voliš“.

 

“Borili smo se, krili, ali niko nije mogao da nas rastavi. Posle pet godina smo se tajno venčali. Bilo je to romantično venčanje, iako sam svoju ženu doslovno oteo. Uz nas su bili samo moj kum i Amelina sestra koja je bila kuma. Govor matičarke bio mi je predug, stalno sam gledao na vrata da ne bi neko naišao i pokvario našu sreću. Nakon venčanja otišli smo na bračno putovanje u Dubrovnik, a kad smo se vratili, preselili smo se kod moje majke i odmah osetili udar svakodnevice. Mene je čekala velika odgovornost za porodicu i težak rad, a Amelini roditelji bili su toliko ljuti da pola godine nisu hteli ni da čuju za nju. Ali, eto vreme leči sve pa me danas Amelini roditelji vole i više nego što zaslužujem“, rekao je jednom prilikom Merlin.

Sem Amelinih roditelja, i Merlinovi prijatelji su bili protiv njihove veze. Mislili su da gubi vreme sa njom i da nije adekvatna devojka za njega jer su mnogobrojne prepreke između njih i da neće uspeti da ih pobede. Njihove komentare da ona nije prava devojka za njega, Merlin je utkao u pesmu “Paša moj solidni“.

Nakon što se venčao sa Amelom, Dino Merlin je morao da brine za svoju porodicu i da zaradi novac.

Jednom prilikom ga je supruga pitala da li je doneo nešto da jede, a on joj je mahao papirom u ruci i rekao da je napisao pesmu.

“Jesi li ti lud? Papir se ne jede!“, rekla je Amela.

Na papiru se nalazila pesma “Kokuzna vremena“ koja je završila na njegovom prvom albumu i bila prekretnica u njegovom životu.

.

Pesma “Da te nije Alija“ je posvećena Merlinovom najboljem drugu i komšiji Aliji Miladinu koji je jedini bio uz njega kada je bio “niko i ništa“, a ne pokojnom predsedniku BiH Aliji Izetbegoviću, kako mnogi misle.

Njegov drug je kasnije poginuo u ratu i tada su nastali stihovi: “Ja bi svjetlom zvao mrakom da te nije Alija“.

Alija je jedini verovao u njegov talenat i bodrio ga, dok su ga drugi ponižavali.

Jedan od najvećih hitova “Moj je život Švicarska“ nastao je takođe kao “posledica“ jedne zanimljive situacije.

Merlin je kao mladić, kada je bio siromašan, voleo devojku za koju se ispostavilo da je sponzoruša. Napustila ga je i otišla sa bogatim dečkom u Švajcarsku.

Kada se proslavio, ona se vratila u Sarajevo zbog njega, a on joj je otpevao tu pesmu prvi put: „Imam sve što poželim, samo jedno ne, da me neko bar na tren voli zbog mene!“

.

U jednom periodu Merlin je završio ne lečenju u Nemačkoj. Bio je na psihijatriji, sve mu se na duši sakupilo i tada je napisao pesmu “Ja potpuno trezan umirem“.

Njegov otac bio je alkoholičar koji je napustio njihovu porodicu još kada je Merlin bio dete. Ovo životno iskustvo inspirisalo ga je da napiše pesmu „Kad ti dođem nesrećo”.

Merlin je bio izuzetno slab na svoju majku, koja je imala veoma turbulentan odnos sa njegovim ocem, koji ih je napustio. Nakon što je umrla, posvetio joj je pesmu “Nedostaješ“.

“To je nažalost i istina, kada tek izgubiš nekog dragog, tek tada ga tražiš, kada umre, iako si svestan da ga nećeš više vratiti“, rekao je Merlin jednom prilikom.

.

Izvor: Opera17