Dokumentarac koji je potresao Holivud: Sajentolozi prisluškivali Nikol Kidman i ucenjivali Toma Kruza

Kontroverzni dokumentarac Aleksa Gibnija "Going Clear: Scientology and the Prison of Belief" bio je glavna tema pre početka Sundance Film Festivala, a čini se kako prava drama tek sledi.

.

Naime, nakon što je film prikazan na festivalu, HBO Documentary Films angažovao je tim od 160 advokata da bi pregledali film i osigurali se od tužbi, a Sajentološka crkva je, i pre premijere, platila oglas u New York Timesu da bi objavila da je film "utemeljen na lažnim informacijama".

Čemu takva frka?

Pa, reč je o filmu urađenom po istoimenoj knjizi Lorensa Vrajta, u kojem su posebnu pažnju privukle optužbe da su čelnici Sajentološke crkve koristili metode zastrašivanja da bi prisilili jednog od svojih najpoznatijih članova, Toma Kruza, da se razvede od Nikol Kidman.

Prema tvrdnjama Martija Rabuna, bivšeg člana i jednog od vodećih ljudi crkve, poglavar Dejvid Miskevidž, inače Kruzov venčani kum, bio je sumnjičav što se tiče Nikole Kidman, kao ćerke poznatog australijskog psihologa (sajentološka crkva se izričito protivi psihologiji i psihijatriji), pa ju je proglasio "potencijalnim izvorom problema".

U filmu se navodi da je Nikol pokušala da ubedi Toma da se distancira od crkve, a tokom snimanja Kjubrikovog filma "Širom zatvorenih očiju", Kruz je prestao da odgovara na Miskevidžove pozive .

- Angažovali su me da pokrenem raskid s Nikole - govori Rabun i dodaje da je crkva započela agresivnu kampanju da razdvoji poznati par.

Prisluškivali su glumicu, navodno uz Kruzov pristanak, i snimke slali Miskevidžu, a Kruza dodatno analizirali i skupljali lične informacije o njemu. Među njima su se našle i one o Tomovim "perverznim seksualnim fetišima" koje je poglavar crkve koristio kako bi ga ucenio. Pokušali su da utiču i na njihovu djecu i okrenu ih protiv Nikol tako da Kruz zadrži starateljstvo.

Kruz i Kidman su se razveli 2001. godine. Oboje su odbili da se pojave u dokumentarnom filmu.

Znate li prava imena vaših omiljenih zvezda?

Izvor: index.rs