Viralne eksplozije: osećajni frajer Rajan Gosling i šašava Dženifer Lorens

U vreme kada je internet prenatrpan viralnim sadržajem, gotovo svako može biti “slavan na 15 minuta”. S druge strane, slavni postaju još slavniji, premda možda ne onako kako su očekivali. Glumačke zvezde više ne gledamo samo na velikim i malim ekranima ili naslovnicama časopisa već su postale neizostavan deo viralnih slika i raznih montaža u kojima su prikazane u šaljivom, a ponekad i vrlo podrugljivom kontekstu. Izdvajamo pet poznatih glumaca koje je proslavila ”viralna karijera”.

.

Kijanu Rivs

Znamo ga iz „Brzine“ i „Matriksa“, ali poslednjih godina je bio čest gost Buzzfeeda, Reddita, Tumblra i sličnih izvora viralnog materijala. Sve je počelo 2010. kada je Kijanu jednostavno seo na klupicu da bi pojeo sendvič, ali je imao lošu sreću da ga snimi paparaco.

Kako slavni glumac na fotografijama izgleda vrlo setno i zamišljeno, odmah se rodio viralni hit „Tužni Kijanu“ (Sad Keanu).

Čak se pojavila i internet stranica sadkeanu.com, posvećena isključivo raznim varijacijama famoznog mema, ali ubrzo je ukinuta zbog zavrzlama oko autorskih prava na fotografiju.

Međutim, okorelim surferima je poznato da je slavni glumac ubrzo postao deo još jednog, možda čak i popularnijeg mema – Conspiracy Keanu. Ovde je reč o njegovoj fotografiji iz mlađih dana, tačnije iz filma „Velika avantura Billa i Teda“, koja redono dolazi s nekom apsurdnom paranoičnom tvrdnjom ili pitanjem.

Komični efekt je u tome što mladi Kijanu na fotografiji izgleda vrlo zabrinuto i preplašeno.

Rajan Gosling

Rajana Goslinga vole i publika i kritika, a nesumnjivo je velik miljenik ženske populacije pa nije ni čudo što je na kraju postao viralna senzacija.

Još u ranim danima Tumblra pojavio se zafrkantski blog „Fuck Yeah! Ryan Gosling!“, a kako je rasla popularnost glumca, internet je sve više vrvio od šaljivih slika koje Goslinga uglavnom prikazuju kao osećajnog frajera i romantika.

U međuvremenu se pojavio i verovatno najpoznatiji Tumblr blog posvećen glumcu, Feminist Ryan Gosling, koji se sastoji od njegovih fotografija s ubačenim citatima iz feminističke literature, a koji je kasnije postao i inspiracija za istoimenu knjigu autorke i pokretačice bloga Daniel Henderson.

Leonardo Dikaprio

Leo je već viralni veteran – gotovo nema njegovog filma koji nije poslužio kao inspiracija za meme. Internet je tako krcat fotomontažama koje zbijaju šalu na račun Titanika, a trenutno je vrlo aktuelan „Vuk s Volstrita“, koji je Dikapriju doneo četvrtu nominaciju za Oskara.

Kako je zlatna statuica dosad redovno izmicala Leu iz ruku, nedavno se čak pojavila urnebesna megamontaža koja prikazuje glumca u plačljivom izdanju, a zapravo se sastoji od niza minijaturnih fotografija drugih dobitnika Oskara.

Ipak, najzabavniji meme sadržaji pojavili su se u vreme kada je u bioskopima žario i palio „Početak“ Kristofera Nolana u kojm je Dikaprio igrao glavnu ulogu.

Internet su tada preplavili urnebesni fotostripovi s kadrovima iz filma, a posebno je popularan bio meme Strutting Leo, čiji je izvor neobična fotografija sa seta „Početka“ koja prikazuje Lea kako nadobudno korača glave nagnute unazad i preterano veselog izraza lica.

Dženifer Lorens

Dženi je trenutno velika ljubimica Holivuda, ali i internet publike.

S obzirom na to da je po prirodi vrckava i bez dlake na jeziku, kreatorima viralnog sadržaja uveliko je olakšala posao – dovoljno je uzeti njenu fotografiju i ukomponovati neku od njenih brojnih duhovitih izjava ili citata iz intervjua.

Dženifer se pretvorila u viralni fenomen nakon prošlogodišnje dodele Oskara, kada smo svi bili svedoci njenom slavnom padu na pozornici. Nakon toga su internet preplavile viralne fotografije, među kojima je verovatno najpoznatija ona na kojoj je prikazana kao jedna od princeza iz Diznijevih filmova.

Veliki izvor inspiracije za meme sadržaje takođe je popularan serijal „Igre gladi“ (Dženifer je zaštitni znak serijala), a mladu glumicu posebno obožava popularni portal Buzzfeed koji koristi svaku priliku da napravi neku temu o njoj.

Nikolas Kejdž

U karijeri je imao uspona i padova, mada bi zlobnici rekli da se poslednjih godina pamti uglavnom po padovima.

Međutim, ako mu je već glumačka karijera zapela u slepoj ulici, ona internetska godinama ne posustaje. Stvarno je teško nabrojati sve gifove, fotomontaže, ilustracije i videosnimke s Kejdžom koji su postali viralni hitovi i neizbežan deo internetskog folklora.

Zašto je Kejdž nepresušna inspiracija? Verovatno zbog ekspresivnog lica i prenaglašene glume, što je savršen temelj za viralni sadržaj.

Jedan od najpopularnijih vidova zafrkancije na Kejdžov račun je montaža njegovog lica na fotografije drugih ljudi ili likova, a mnogi primeri mogu se pronaći na legendarnom Tumblr blogu Nic Cage as Everyone.

Veliko ludilo nastalo je i kada je netko iskopao fotografiju iz 19. veka koja prikazuje čoveka vrlo sličnog Kejdžu, nakon čega je glumac automatski bio proglašen vampirom (doduše, nešto slično dogodilo se i Kijanu Rivsu).

Kao da to nije bilo dosta, na kraju su osvanule stvarno bizarne fotke s probnog snimanja nikada realizovanog filma o Supermenu što ga je sredinom devedesetih trebalo da režira ćaknuti tim Barton s kejdžom naslovnoj ulozi.

Naravno, kao u slučaju svega što ima veze s Kejdžom internet je eksplodirao.