Indijski reditelj snimio film o Marku Kraljeviću!

Spoj humora, akcije, istorije i fantastike, novi film indijskog reditelja! Zašto Marko Kraljević, zašto Srbija i šta možemo da očekujemo od njegovog filma, reditelj S.Šridar odgovara za Prva.rs.

.

S.Šridar, britanski državljanin indijskog porekla odlučio je da napravi film o jednom srpskom junaku.

Ukratko, na Kosovu je postavljen novi paša. Svaka devojka koja želi da se uda mora da spava s njim noć pred udaju, a jedini koji može da ih spase svadbarine je Marko Kraljević. Ovu fantastiku, avanturu i komediju upotpuniće i likovi poput Muse Kesedžije, Vile Ravijojle, Ljutice Bogdana.

Ali, zašto je S. Šridar izabrao baš da snima film o Marku Kraljeviću?

- Uživam u čitanju i pisanju fantastike. Kad sam odlučio da snimim srpski film, koji bi bio zanimljiv publici u ovoj zemlji, Marko Kraljević je bio logičan izbor, budući da su pesme o njemu pune elemenata tog žanra.

Da li se „Vaš“ Marko Kraljević razlikuje od onog kakav je u epskim pesmama?

- Želeo sam da Marka prikažem kao čoveka mlađeg nego što je u epskim pesmama kako bi se mlada populacija još više poistovetila sa njim. Prikazao sam Marka kao mladića koji otkriva sebe i pronalazi svoje mesto u svetu, kao što to trenutno čini i Srbija. Moja priča je onakva kako ja vidim vašu zemlju – puna gostoljubivih, velikodušnih i srdačnih ljudi.

Kakve digitalne, vizualne efekte koristite, kako se primenjuju, i da li je ovo jedini srpski film gde se takvi efekti primenjuju?

- Hteo sam da napravim film blokbaster kakav još nije snimljen u Srbiji. S obzirom na to da je Šarac konj koji govori, koristili smo vizuelne efekte da bismo učinili da izgleda što stvarnije. Imamo i nilskog konja koji nosi oružje i mnogo specijalnih efekata koji nisu vidljivi, ali zahvaljujući njima publika više uživa u priči.

Kada ste počeli sa snimanjem i koliko je trajalo?

- Snimanje je počelo u aprilu, a završeno je u oktobru.

Kakve reakcije publike u Srbiji očekujete?

- Nadam se pozitivnim reakcijama srpske publike. Bilo bi mi drago da me Srbi širom sveta prihvate kao dobrog pripovedača na srpskom jeziku.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

- “Marko Kraljević” je prvi deo trilogije kojom odajem počast velikim srpskim epskim junacima. Drugi je “Biberče – Velika avantura”, a poslednji je “Miloš Vojinović – Epska avantura”. Napisao sam i “Paralelno” koji govori o srpskom dečaku (sličnom Hariju Poteru) i detektivu (nalik Šerloku Holmsu) koji rešavaju zločine u paralelnom svetu punom magije. Trenutno pišem “Pojačati” u kome petoro tinejdžera kreće u potragu za blagom pomoću jedne stare mape. Oni prevazilaze mnoge prepreke i pobeđuju neprijatelje koristeći svoje unutrašnje sposobnosti, koji se magično pojačavaju svaki put kad učine dobro delo. Nadam se da će publici u Srbiji ovi filmovi biti interesantni. Takođe se nadam da će kvaliteti srpske glumačke i snimateljske ekipe dobiti svoje mesto među najboljima na svetu.

U filmu igraju: Miljana Gavrilović, Uroš Jakovljević, Dragana Mićalović, Mateja Popović, Anka Gaćeša, Miodrag Radonjić, Vladimir Vučković, Nikola Slijepčevič, Marko Gizdavić, Ivan Bekjarev, Marija Masal.

Premijera je zakazana za 21.Januar 2015. U 20h u Domu Sindikata