Mirka, što te taj Vavrinka u živac dirka?

Miroslava Mirka Federer, bivša švajcarska teniserka, najpoznatija kao supruga i menadžer tenisera Rodžera Federera izazvala je teniski skandal na polufinalnom meču završnog Mastersa u Londonu kad je protivniku svog muža Stanu Vavrinki dobacila: „Plačljivko!“

.

U odlučujućem setu je švajcarski teniser Stan Vavrinka bez ustezanja pokazao koliko ga je ljutilo što je Mirka Federer, supruga njegovog protivnika i zemljaka Rodžera Federera, pokušala da ga dekoncentriše iz lože. Vavrinku je iz takta izvelo što je Mirka nešto dobacila, a kada je on reagovao i poručio “Samo ne tokom servisa”, Federerova supruga je dobacila: “Plačljivko”.

.

A ko je žena koja nema mira?

Mirka je rođena 1. aprila 1978. u Bojnicama (danas Slovačka, tada Čehoslovačka), a kada je imala dve godine sa porodicom je emigrirala u Švajcarsku. Njeni roditelji trenutno poseduju prodavnicu nakita u Šafhauzenu.

Mirka je 1987. godine imala devet godina kada ju je otac odveo da gledaju teniski turnir u Filderštatu. Tada upoznala Martinu Navratilovu, koja je mislila da Vavrinec deluje kao sportski tip i da bi trebalo da počne da trenira tenis. Navratilova je kasnije poklonila Vavrinec prvi teniski reket i održala joj prvi trening.

Vavrinec je u karijeri osvojila svega tri ITF turnira (dva 1997. i jedan 1999). Takođe, 1999. godine je napravila impresivan niz od šesnaest pobeda i jednog poraza, ali sve na turnirima organizovanim od strane Međunarodne teniske federacije.[ U karijeri je dostigla nekoliko četvrtfinala na VTA turnirima, a najbolju poziciju na VTA listi, 76. mesto, dostigla je 10. septembra 2001. godine.

Plasman u treće kolo Otvorenog prvenstva Amerike 2001. godine njen je najbolji rezultat na grend slem turnirima, a godinu dana pre toga predstavljala je Švajcarsku na Olimpijskim igrama 2000. u Sidneju.

Vavrinec se od profesionalnog tenisa oprostila 2002. zbog neprestane povrede stopala, a u karijeri je takođe ostvarila pobede nad visoko rangiranim teniserkama kao što su Barbara Šet i Žistin Enen.

Miroslava Vavrinec i Rodžer Federer upoznali su se na Olimpijskim igrama 2000. u Sidneju. Od tada su u vezi, a Mirka je, nakon povlačenja iz profesionalnog tenisa 2002. godine, preuzela ulogu Federerovog menadžera. Dugogodišnju vezu su 11. aprila 2009. krunisali brakom i postali roditelji duplih blizanaca: Mile Rouz i Šarlin Rivu i Lea i Lenija.

Kada je ugledao teniserku Mirku Vavrinec, rekao je jednom, znao je da je to žena pored koje želi da dočeka starost:

„Da je pesma „I am a woman in love“ Vitni Hjuston otpevana u muškom rodu, bila bi to moja biografija. Mirkin pogled i njene usne bile su nešto najlepše što sam ikada video. I sada, kad god začujem njen glas moje srce zatreperi kao krila lastavice koja poleće na jug. Mirka je moja ljubav, moja svetlost na kraju puta, moj izvor snage, moja podrška, moja ruža u rano proleće i osoba zbog koje bih odleteo na Mesec, pokupio prašinu sa njega i posuo njome put kojim ona hoda“. („Story“)

Rodžer je uz nju postao pravi šampion i na terenu i na životnim poljima:

„Naučila me je mnogo u životu. Osim što sam uz nju postao bolji teniser i čovek, naučila me je i da se razumem u modu. Dok nju nisam upoznao, imao sam nekoliko pari farmerki i patika, a potom sam postao pravi elegantni gospodin.“ („Story“)

Ali, ruža u rano proleće i te kako ima trnja. Koliki uticaj kao menadžer Mirka ima na Federerovu karijeru pokazalo je i Rodžerovo odustajanje od finala mastersa u Londonu protiv Đokovića za koje mnogi "krive" baš nju.

Izvor: 24sata, story