Horor iz ženskog ugla: film "XX" režiraju četiri dame!

Producentska kuća „Magnet Releasing“ najavila je snimanje horor antologije s rodnim zaokretom. Naime, antologija pod nazivom ‘XX’, uključivati četiri kratka horor filma, a radi se o prvoj horor antologija koju će režirati isključivo žene i koja će u glavnim ulogama imati isključivo žensku postavu.

.

Antologije su jedan od načina na koji se unutar žanra horor filma eksperimentisalo s novim pričama, efektima i temama, bez tereta rastezanja dobre ideje ili vizuala u dugometražni igrani film. Međutim, kao u celoj filmskoj industriji i ovde dominiraju muškarci.

„Magnet Releasing“ je odlučio da ovim projektom to promeni i kao autorike antologije odabrao je Meri Heron (I Shot Andy Warhol, American Psycho,The Notorious Bettie Page, The Moth Diaries), Kajrin Kuzama (Girlfight, Aeon Flux, Jennifer's Body, The Invitation), Dženifer Linč (Boxing Helena, Surveillance, Hisss, Girls! Girls! Girls!, Chained) i Jovanku Vučković (The Captured Bird, Self Portrait, The Guest ).

Filmski kritičar Saša Radojević kaže za PRVA.RS da je ovaj poduhvat pokušaj da se horor – oplemeni.

- Ovo je pokušaj da se horor film oplemeni artificijelnim rukopisom već afirmisanih rediteljki. Nije reč o tipičnom eksploatacionom poduhvatu, jer se očekuje viši stepen stilizacije. O povišenim umetničkim aspiracijama svedoči i najava ovog filma (kao antologija), a ne kao omnibus kao što je to uobičajeno.

Tod Braun, jedan od producenata, veruje da film „XX“ može da otvori nova vrata u žanr.

- Mi čvrsto verujemo u negovanje najboljih talenata širom sveta. Verujemo da su različite perspektive ono što pripovedanje čini svežim i uzbudljivim i nadam se da ‘XX’ može da pomogne u podsticanju većeg broja autoriki i rediteljki da istraže svet horora kao žanra. A znamo da će one koje smo odabrali za ovaj prvi pokušaj apsolutno rasturiti.

Izvor: deadline