Miloš Biković: Trebalo bi da verujem malo više u sebe!

Popularni srpski glumac Miloš Biković sa radošću i strepnjom očekuje svetsku premijeru, i to u Beogradu, filma Nikite Mihalkova "Sunčanica", tokom čijeg snimanja u Rusiji je, kako kaže, "pio znanje sa izvora".

.

"Nisam još video film. Jako se radujem tome. I jedva čekam da ga pogledam. Pomalo i strepim", izjavio je on Tanjugu u elektronskom intervjuu, tokom snimanja novog projekta u inostranstvu.

Biković se slaže da je svetska premijera u svom gradu sasvim specifičan doživljaj.

"Mislim da nisam u potpunosti svestan šta se događa. Svetska premijera u mom rodnom gradu je nešto što ni u najluđim snovima nisam pretpostavljao. Kao što nisam pretpostavljao ni ceo deo mog života koji je vezan za rad sa Nikitom Mihalkovim i Rusiju. Nisam verovao kada mi je Nikita rekao pre godinu i po dana da želi da svetsku premijeru napravi u Srbiji", priznao je mladi glumac.

"Nisam ni pre tri godine verovao bratu kad mi je rekao da pišem pismo Nikiti Mihalkovu kako bih stupio u kontakt sa njim. Možda bi trebalo malo više da verujem", dodao je on.

Radnja filma, po motivima proze Ivana Bunjina, dešava se na Krimu, odakle se posle građanskog rata evakuiše poražena armija belih Rusa. Na do sada objavljenim fotografijama iz filma Biković deluje uverljivo kao oficir belogardejac iz 20-ih godina 20 veka.

Na pitanje kakav je čovek koga igra, odgovorio je da je, po rečima Mihalkova, "gvozdeni" oficir.

"Mlad je, idealista, u redovima poražene carske vojske. Slomljen, ne samo porazom od fizičkih neprijatelja već i porazom od strane duhovnih neprijatelja sveta u kom je živeo i u koji je verovao. Čovek koji više nema za šta da se uhvati. Beznađe je snašlo Rusiju jer su ljudi najpre izgubili duhovne, zatim društvene i ljudske vrednosti. Takvom čoveku je teško kad njegovi ideali nadžive svet u kome su nastali", opisao je on svoj lik u filmu.

Rad sa rediteljem Oskarovcem je sam po sebi značajan za karijeru svakog glumca, a Biković ističe da je tokom snimanja mnogo toga i naučio.

"Taj proces kroz koji sam prošao je svojevrsna škola. Svetska gluma i režija mnogo duguju ruskim stvaraocima", rekao je on pominjući Stanislavskog, Antona i Mihaila Čehova, preko Ezenštajna i Tarkovskog pa sve do Mihalkova.

"Svi ovi umetnici su bili i jesu izvori svojevrsnih glumačkih i rediteljskih metoda koje je prihvatio ceo svet. Na primer, Marlon Brando i Al Paćino su učili po ovoj metodi. Kod Mihalkova sam imao prilike da "pijem znanje sa izvora", naglasio je on.

Na pitanje čega se najviše seća sa snimanja, odgovorio je da pamti mnogo detalja.

"Od toga kako sam čudom Božijim dobio ulogu do toga kako je Nikita plakao kad smo završili snimanje filma ili kada bi ga neki kadar dotakao. I svaki od tih detalja je poseban dragulj u riznici sećanja", izjavio je Biković.

Njegov novi angažman je jedna od glavnih uloga u filmu i TV seriji "Bićemo prvaci sveta", u produkciji beogradske kuće Intermedia Network, u režiji Darka Bajića.

To je priča o tvorcima jugoslovenske i evropske škole košarke i ljudima zaslužnim za našu prvu zlatnu medalju na svetskom prvenstvu u Ljubljani 1970. godine, podsetio je Biković.

.

Izvor: Tanjug

Pratite Exklukluziv i na Fejsbuku!