Šta NISU radili tvorac "Vikiliksa" i "Plejboj" zečica?

Pamela Anderson tajno se sastala sa Džulijanom Asanžom u ambasadi Ekvadora u Londonu, a susret je organizovala dizajnerka Vivijen Vestvud, njihova zajednička prijateljica. Ipak, oni je nisu sačekali, već je lepa kraljica plaže sama posetila „Džejmsa Bonda novinarstva“.

.

Zvezda „Čuvara plaže“ pokušala je da od osnivača „Vikiliksa“ dobije ohrabrenje i podršku za svoju novu fondaciju koja podržava žene žrtve seksualnog zlostavljanja. Ironično, Asanž koji je optužen da je napastvovao jednu ženu, već dve godine živi u ekvatorksoj ambasadi koja mu je dala azil, a kako bi izbegao da bude izručen švedskim vlastima.

Kako je Vivijen Vestvud ispričala za britanski "Dejli mejl" plan je bio ona i Pamela zajendo odu kod osnivača „Vikiliksa“, ali su ga na kraju ipak odvojeno posetile: „Sve je prošlo odlično. Pamela kaže da su se odmah sprijateljili i da je bio sjajan“, rekla je kreatorka.

Asanž, koji za sebe kaže da ga nazivaju Džejmsom Bondom novinarstva, za jedne je neustrašivi borac za istinu, a za druge - lovac na senzacije i prestupnik. Rođen je 1971. u Kvinslendu, na severu Australije. Imao je nomadsko detinjstvo, pošto su njegovi roditelji držali pozorišnu trupu. Otišao je od kuće sa 16, a sa 18 godina postao otac. Ubrzo se razveo i na sudu se borio za starateljstvo.

Od detinjstva je pokazivao talenat za matematiku koju je, uz fiziku, studirao na Univerzitetu u Melburnu. Godine 1995, zajedno sa prijateljem, optužen je za hakerske aktivnosti. Priznao je krivicu i prošao s novčanom kaznom. Sarađivao je sa Suelet Drajfus, koja je istraživala subverzivne aspekte interneta i sa njom napisao knjigu „Podzemlje“, bestseler među ljubiteljima kompjutera.

Internet stranica „Vikiliks“ koju je Džulijan Asanž osnovao 2006. godine sa grupom istomišljenika, trenutno objavljuje skoro četvrt miliona tajnih diplomatskih depeša Stejt departmenta iz oko 270 američkih ambasada i konzulata. Svoju veb stranicu opisuje kao „javni servis“ za novinare i aktiviste protiv korupcije, čiji je cilj „borba za slobodu uz pomoć informacija“. „Vikiliks“ opstaje zahvaljujući donacijama, a garantuje anonimnost i zaštitu izvora informacija.

U maloj sobi sa krevetom, stolom, laptopom, priključkom za internet i TV, Džulijen Asanž živi u ambasadi Ekvadora. Ima sobni bicikl koji mu je doneo britanski reditelj Ken Louč. Ima i specijalnu lampu, koja imitira sunčevu svetlost: „ Rado bih opet prošetao malo dalje od tih osam metara do sledeće kuće“, rekao je nedavno u intervjuu za nemačku TV stanicu ARD.

A kraj azila nije na vidiku. Ipak, Asanž ne gubi nadu: „Što više vremena bude prolazilo, politička situacija biće manje održiva. Sve više ljudi u Velikoj Britaniji se pita zašto su za moje obezbeđenje, samo do sada, potrošene desetine miliona funti.

I u Švedskoj je u toku debata. Čak 59 organizacija se obratilo UN. Asanž je predložio da ga švedski tužioci saslušaju u Londonu. Međutim, Švedska je to do sada odbijala.