Robin Vilijams je imao Parkinsonovu bolest

Supruga preminulog glumca otkrila je da se glumac pored depresije borio i sa Parkinsonovom bolešću...

.

Komičaru koji nas je prerano napustio dijagnostikovana je Parkinsonova bolest, pre nego što je izvršio samoubistvo. To su znali samo najbliži prijatelji i porodica.

"Robinova trezvenost je bila netaknuta i on je bio hrabar dok se borio sa depresijom, anksioznošću, kao i sa ranom fazom Parkinsonove bolesti, što još nije bio spreman da podeli sa javnošću.

Nadamo se da će tragični odlazak Robina probuditi druge koji će smoći snage da potraže negu i podršku koja im je potrebna kako bi e osećali manje uplašeno i tako borili svoje bitke", rekla je Suzan Šnajder, supruga pokojnog glumca.

Parkinsonova bolest je bolest poremećaja pokreta zbog smanjenja lučenja hemijske supstancije dopamina u delu mozga koji ima važnu ulogu u kontroli voljnih pokreta.

Drhtavica je simptom koji javnost često povezuje sa ovim poremećajem, iako tek oko 25% bolesnika doživljava jako slabi tremor ili ga uopšte nemaju. Počinje asimetrično na rukama, prvo jedna pa druga (stereotip – brojanje novca), kasnije noge, donja vilica, jezik, glava. Javlja se i ukočenost u mišićima. Najčešće se javlja u okviru vrata, ramenog obruča ali i u šakama i stopalima. Rezultat je tipični položaj bolesnika sa Parkinsonom, polupognuti položaj trupa sa nogama savijenim u kolenima i rukama savijenim u laktovima. Često je ukočenost odgovorna za izraz lica u obliku maske. Kod nekih bolesnika ukočenost vodi osjećanju boli, posebno u rukama i ramenima.

Često je prisutna depresija, demencija, smetnje sna, mokrenja i stolice. Javljaju se promene u rukopisu i govoru. Brzina napredovanja same bolesti razlikuje se od bolesnika do bolesnika.

Majkl Džej Foks takođe pati od ove bolesti i bio je šokiran kada je saznao da je njegov kolega imao istu dijagnozu.