Filmski nastavci kao izvor "lake love"

Ako vam se film učini poznatim, postoji razlog: Holivud se danas više nego ikada oslanja na sigurnu "zlatnu koku" - nastavke.

.

Od "Iks mena" preko "Transformersa" i "Planete majmuna", blokbasteri ove sezone su mahom nastavci - i nastavci nastavaka - koje su studiji snimili kako bi izbegli neželjene finansijske rizike.

"Nastavci su sigurnosna mreža za studije i investitore", kaže Džef Bok, portparol kompanije "Exhibitor Relations" koja prati finansije američkih i kanadskih bioskopa.

"Sedam od 10 filmova sa najvišom zaradom ove godine su nastavci ili rimejovi. A to je sada postao trend", rekao je on i kao primer naveo "Kapetana Ameriku" koji je na blagajnama širom sveta zaradio 715 miliona dolara.

"Čudesni Spajdermen 2" imao je zaradu od 710 miliona dolara, "22 Jump Street" 300 miliona, "Kako da dresirate svog zmaja 2" 465 miliona dolara.

Leto je, već poslovično, bogato nastavcima budući da ljudi imaju više slobodnog vremena da pogledaju filmove. Od septembra, u bioskope stižu filmovi koji "pucaju" na Oskara.

Kako piše AFP, takav plan Holivuda nije ništa novo. Franšize poput "Džejmsa Bonda", "Supermena", "Ratova zvezda", "Rokija", "Terminatora" ili "Harija Potera" oduvek su zarađivale pare.

"A narednih godina nas očekuje isto: nastavci, nastavci i rimejkovi", kaže Bok.

Ovog vikenda u SAD počinje prikazivanje novog filma "Nindža kornjače", a narednih sedmica stižu i "Plaćenici 3" i "Grad greha 2".

"Za studije je ključno da imaju proizvod koji ne moraju da prodaju novoj publici. To štedi pare a i lakše je investirati u franšizu koja je već poznata", kaže Bok.

Drugim rečima, "Ratovi zvezda" i propratna roba su "sigurica" u industriji koja je konkurentska i gde se svi nadmeću za pažnju, kaže Glen Vilijamson, profesor filma na Univerzitetu Kalifornija.

Olivije Maržeri, portparol "Diznija" kaže da u mnogim slučajevima šefovi studija se odluče na nastavak čak i bez znanja da li će prvi film biti hit.

"Produkcija ''Aviona 2'' počela je čak i pre izlaska prvih ''Aviona''", rekao je on i objasnio da je to bila "finansijska" kocka studija.

Naravno, svaki nastavak ne uspe da dobaci do željenih visina - nastavci "Niskih strasti" ili "Isterivača đavola" neslavno su propali, ali Holivid postaje sve bolji u pronalaženju recepta za uspeh.

Vilijamson navodi i da velika tržišta poput Kine, Rusije i Indije traže nastavke ali upozorava da bi i franšize uskoro mogle da postanu nedovoljno profitabilne zbog nespremnosti studija na "kreativne rizike".

Izvor: tanjug