„Heda Gabler“ po 50. put među Srbima

Predstava "Heda Gabler", po tekstu Henrika Ibzena, u režiji Snežane Trišić, biće izvedena jubilarni 50. put u Narodnom pozorištu na Sceni "Raša Plaović" u četvrtak, 12. juna u 20.30h.

.

Od premijernog izvođenja 20. februara 2011. godine, ova drama sa odličnim tekstom, veoma dobrom režijom i izvanrednom glumačkom ekipom, sve vreme izaziva ogromnu pažnju publike.

Naslovnu junakinju veoma ubedljivo tumači prvakinja Narodnog pozorišta Nataša Ninković koja je, u međuvremenu, za ta rolu osvojila nekoliko značajnih priznanja, uključujući i Nagradu „Raša Plaović“, za najbolje glumačko ostvarenje na beogradskim scenama u sezoni 2010/2011. Naredne sezone, "Heda Gabler" je proglašena za najbolju predstavu na Festivalu "Teatar u jednom dejstvu" u Mladenovcu.

Depresivna, frustrirana gospođa Heda, posvećeni zagovornik patrijarhalnih vrednosti i odnosa u društvu, direktna žrtva istih, žena je sa tragično promašenim životom, a uzroci tog niza pogrešnih odluka leže u društvenim okolnostima, suštinskim pitanjima i problemima, nasleđu i bespoštednoj ekonomskoj borbi za status... Osim Nataše Ninković, odlične role ostvarili su i Aleksandar Đurica (Jergen Tesman), Olga Odanović (Gospođica Julijana Tesman), Anastasia Mandić (Gospođa Elvsted), Ljubomir Bandović (Sudija Brak) i Nebojša Dugalić (Ejlert Levborg).

Ako želite da saznate kako slavni Ibzen, poznat kao izvanredan analitičar porodičnih i društvenih problema svog vremena, u ovoj drami fokusira svoju pažnju na slojevitu posebnost mlade žene i ispisuje potresnu dramu krize identiteta, dođite u Narodno pozorište
i pogledajte jubilarno 50. izvođenje "Hede Gabler", koju je do sada, na matičnoj sceni i gostovanjima videlo oko 11.000 gledalaca. "Heda" pripada klasici, a moć klasike jeste aktuelnost, koja ne poznaje vekove.