"Grejs od Monaka" otvorio filmski festival u Kanu

Posle niza optužbi i primedbi na film "Grejs od Monaka" ovaj film je ipak juče otvorio filmski festival u Kanu.

.

Premijerom filma "Grejs od Monaka", francuskog reditelja Olivija Dana, u čijoj glavnoj ulozi se našla Nikol Kidman, otvoren je filmski festival u Kanu.

Zbog sukoba reditelja Olivija Dana i producenta Harvija Vajnstina, do poslednjeg trenutka nije bilo jasno hoće li film o Grejs zaista otvoriti ova prestižni festival.

Naime, američkog producent bio je nezadovoljan verzijom filma francuskog reditelja pa je zbog toga odlučio da napravi svoju, komercijalniju. On je zapretio i povlačenjem iz čitavog projekta. Selektor Kana Tjeri Fremo pred samo otvaranje potvrdio je da će na festivalu biti prikazana rediteljeva verzija filma.

Još jedan problem zadesio je ovaj film. Deca Grejs Keli osudila su film kao istorijski netačan.

Za nagradu, Zlatnu palmu 67. festivala nadmetaće se 18 filmova a iz 11 zemalja. Među njima se našao i jedan film iz Sebije "Leto bez meseca" reditelja Stefana Ivančića.

Žiri ovogodišnjeg festivala predvodi novozelandska reditelja Džejn Kempion, a pored nje u žiriju su i glumice Karol Buke (Francuska), Lejla Hatami (Iran) i Jeon Do-Jeon (Južna Koreja) i reditelj Sofija Kopola (SAD). Ostale članova čine glumci Vilijam Dafo (SAD) i Gael Garsija Barnal (Meksiko) i reditelji Đija Džangke (Kina) i Nikolas Vinding Refno (Danska).

Festival će trajati do 25. maja, a na crvenom tepihu se očekuju mnogi slavni glumci i reditelji poput Rajana Goslinga, Dejvida Kronenberga, Kena Louča i Sofije Loren, a posebno interesovanje pobudjuje dolazak Silvestera Stalonea, Harisona Forda i Arnolda Švarcenegera koji su najavili da će stići u tenku.