Alfa mužjaci - najveći suparnici

Zli jezici bi rekli da je suparništvo isključivo ženski posao, ali ako malo bolje zvirnete u istoriju filma, sporta, modernih tehnologija… videćete da koplja najčešće lome muškarci. Manje oko žena, više oko ega. I da, oprostite, ali ovaj tekst ipak piše žena.

.

Oko čega se „krve“ žene? Uglavnom oko toga koja je zgodnija, koja ima bolje ciipele i grudi, bogatijeg muža i poslušniju decu. A kakvo je muško rivalstvo?

Evo nekoliko primera stvarnih i fiktivnih suparnika, pa sami procenite gde je tu zaškripalo. Da ne bude posle "ovaj tekst je pisala žena“.

Montegijevi i Kapuleti

U Šekspirovoj tragediji „Romeo i Julija“ ključne su dve ugledne porodice koje su u svađi, Montegijevi i Kapuleti. Kapuleti organizuju zabavu na koju dolazi i Romeo Montegi, zbog neuzvraćene ljubavi prema Rosalini. Na zabavi upoznaje Juliju, tu se rađa njihova ljubav, na koju nije uticala mržnja izmedju njihovih porodica.

U svađi, Tibaldo, Kapuletijev sinovac, ubija Romeovog prijatelja. Zbog osvete Romeo ubija Tibalda zbog čega mora da pobegne iz grada. Knez osudjuje Romea na prognanstvo u Mantovu, ali ljubav prema Juliji sprečili su ga da ode, sakriva se. Roditelji žele da udaju Juliju za Parisa, bogatog plemića. Ona, zbog zaveta na večnu ljubav Romeu, radije bira smrt.

Ostalo znate… Dvoje dece je stradalo jer se nadmoć dokazivala mačevima.

Muhamed Ali i Džo Frejzer

Prva borba između dve legende magičnog čevtorougla održana je u njujorškom hramu sporta Medison Skver Gardenu, osmog marta 1971. godine. Iako je izdržao svih 15 rundi, Alija je potukao do nogu omaleni, ali pakleno snažni Džo Frejzer.

Borba je toliko bila brutalna da su obojica završila te večeri u bolnici. Pred drugi okršaj tenzija je bila neizdrživa, a njih dvojica su se čak zakačili u TV studiju tokom emisije posvećene novom dvoboju. Revanš je zakazan za januar 1974. na istom mestu. Ovog puta Ali je bio daleko konkretniji i pokretljiviji i posle 15 rundi, jednoglasnom odlukom arbitara, trijumfovao je borac koji se pre prelaska u islam zvao Kasijus Klej. Naravno, sve je ubrzo bilo spremno i za majstoricu 1. oktobra iduće godine.

Čuveni bokserski promoter Don King dogovorio se s tadašnjim diktatorom Filipina, Ferdinandom Markosom, da spektakl bude održan u prestonici te države, a meč je dobio medijsko ime "Triler u Manili". Kao što se i očekivalo, pomalo ostareli rivali dali su sve od sebe, ali jednostavno više nisu bili na fizičkom vrhuncu. Ipak, srce junačko ih je vodilo u rat do istrebljenja. Sve je bilo gotovo u 14. rundi, kada je Edi Fač, Frejzerov trener, ubacio peškir u ring, što mnogi smatraju jednom od najhumanijih odluka u boksu svih vremena. Njegov borac je od batina otekao do neprepoznatljivosti i veliki stručnjak nije hteo da ga ubije.

Ali, koji nije mogao ni da se raduje pošto je kolabirao, kasnije je izjavio da je tada bio najbliže smrti u svom životu. Većina bokserskih stručnjaka ovu borbu smatraju najboljom u istoriji.

Silvester Stalone i Arlond Švarceneger

Holivudski žestoki momci koji sarađuju rame uz rame akcionom trileru „plan bekstva“ veruju da im je dvadeset godina dugo rivalstvo pomoglo da formiraju karijere i postanu dve najveće akcione zvezde svih vremena.

U jednom razgovoru Slaj je govorio o svom odnosu sa kolegom i bivšim bodibilderom Arnoldom Švarcenegerom: „Zaista se nismo podnosili intenzivno dvadeset godina. Što pokazuje da je teško naći dobrog neprijatelja. Na kraju počinjete da ih cenite. Možda nas je razlog zbog kojeg smo bili takmičarski nastrojeni doveo tu gde jesmo.“

Montoja i Šumaher

Bivši kolumbijski vozač u F1 Huan Pablo Montoja izjavio je da nije u prijateljskim odnosima sa slavnim Mihaelom Šumaherom.

Montoja je vozio za Vilijams i Meklaren, a pobedio je u sedam trka. On je vodio žestoke duele sa Šumaherom, koji je u karijeri osvojio sedam svetskih titula. "Za šest godina koliko smo se trkali samo jednom sam pričao sa Šumaherom. On nije moj prijatelj, već veliki rival. F1 je vrlo zatvorena. Kao vozač Meklarena ne možeš da odeš do Ferarija i da tamo sedneš", rekao je Kolumbijac.

Roald Amundsen i Robert Falkon Skot

Osvajanje Antarktika jedna je od najdramatičnijih trka za istraživačkim uspehom, prestižem i slavom, u kojoj je Roald Amundsen pre stotinu godina stigao do poslednje "neosvojive" tačke naše planete, prestigavši britanskog kolegu Roberta Falkona Skota.

Trka za Južni pol počela je u septembru 1911. godine. Žilavi i temeljno organizovani Norvežanin stigao je na Južni pol 14. decembra 1911. godine, 35 dana pre Skota. Na polu je ostavio šator sa porukom Skotu i pobedonosno istakao norvešku zastavu. Ne znajući za Amundsenov uspeh, sam vukući sanke i napredujući samo 16 km na dan, Skot i njegova ekipa stigli su na Južni pol tek 17. januara 1912. godine, ali čekali su ih ledena pustoš i veliko razočaranje jer je tu već stajala norveška zastava.

Pri povratku u bazu snažna oluja koja je trajala sedam dana odnela je živote Skota i članova njegove ekspedicije. Amundsena je čekala svetska slava osvajača Južnog pola, a do kraja života ostao je veliki istraživač polarnih krajeva, okončavši svoj život kao i Skot – zamrzut u snegu.

Ahil i Hektor

“Nemilosrdno sunce pržilo im je ramena i potiljke, a oni su stezali šakom svoja naoštrena koplja u sve jačoj želji da umešaju bogove u bitku. Snaga im je strujala kroz mišiće na rukama i žile na vratu.Teška ratna oprema je postala laka u poređenju sa teretom koji su nosili na štitovima, sopstvenom čašću. Kožne pertle obmotane oko tvrdih listova, gotovo su pucale od nabrekline i pojačanog krvotoka.

Bio je to susret ratnika na popucalom kamenu, koji je pratila okrutna rešenost da ga oboje krvlju.

Veliki Ahilej i trojanski princ Hektor govorili su jezikom besa i mržnje poput zveri koje štite svoju teritoriju i krdo. Ahilej žedan osvete zbog pogibije Patrokola i Hektor koji vodi večan rat protiv Helena i njihove neobuzdane želje da poruše trojanske zidine.”

Borg i Mekinro

Nijedno rivalstvo se ne može porediti sa ovim, gotovo savršenom suprotnošću elegancije i temperamenta. Bjorn Borg - izvanredan igrač sa osnovne linije, hladnokrvni Šveđanin.

Džon Mekinro - odličan volej igrač, drski Njujorčanin. Njih dvojica su se prvi put sreli na US Openu 1973. godine, doduše u malo čudnim ulogama. Sedamnestogodišnji Borg je igrao svoj prvi Grend Slam u Americi, a Mekinro je skupljao loptice. Iako ne priznaje da je imao Borgov poster na vratima svoje sobe, Mekinro kaže da je Borg neko ko ga je dodatno privukao tenisu.

Njihovo rivalstvo najbolje oslikava taj brejk četvrtog seta finala Vimbldona iz 1980. godine. Uz odgovarajuću ironiju, Mekinro je taj set dobio sa 18-16, ali je ubrzo nakon toga izgubio meč. Godinu kasnije Mekinro je okončao Borgov niz od pet uzastopnih titula na Vimbldonu, a nekoliko meseci potom Šveđanin se povukao.

Kako je Mekinro rekao, njegov profesionalni život više nikada nije bio toliko zabavan.

Iz međusobnih duela niko nije izašao kao pobednik, rezultat je 7-7, ali je Mekinro pobedio u tri od njihova četiri Grend Slem finala.

Tesla i Edison

Tesla će u istoriji ostati upamćen i kao naučnik koji se otvoreno suprostavio do tada neprikosnovenom naučnom autoritetu Tomasu Edisonu. Tesla je instistirao na pretvaranju jednosmerne struje u naizmeničnu, što čak ni velikom naučniku Edisonu nije išlo u glavu.

A na samom početku Edison je bio Teslin idol, kod njega je jedno vreme radio kao asistent. Radio je po 18 sati dnevno svih sedam dana u sedmici. Ubrzo dolazi do velikog sukoba mišljenja, nakon čega Tesla, nezadovoljan tretmanom u Edisonovoj firmi, otvara svoju kompaniju „Tesla Electric Light & Manufacturing“.

Priča se da je Edison rekao Tesli da će mu dati 50 000 dolara ako unapredi rad njegovog generatora. Tesla je naravno i to uspeo, ali kad je došao da uzme obećanih 50 000 dolara, Tomas Edison mu je začuđeno rekao: „ Pa vi mladiću ne razumete američki humor“.

Edison, kome se najveće zasluge pripisuju za izum električne sijalice, nije verovao u princip naizmenične struje, možda između ostalog i što je u svoj projekat jednosmerne struje uložio mnogo novca.

Ipak, činjenica da je dvosmerna električna energija imala domet nekoliko stotina kilometara naspram par kilometara jednosmerne struje donela je pobedu Tesli.

Stiv Džobs i Bil Gejts

Gejts i Džobs bili su partneri i rivali, a zajedno su stvorili kompanije koje su promenile svet.

Nekada dva najveća rivala govorila su jedan o drugom: "Na neki način smo odrastali zajedno. Rođeni smo iste godine, delili smo navini optimizam i izgradili velike kompanije. Ostvarili smo svaku zamisao koju smo imali o stvaranju novih proizvoda. Naravno, većinu vremena smo bili rivali, ali uvek smo zadržali poštovanje i komunicirali čak i kada se razboleo", rekao je Gejts.

"Da li ste znali da Džobs nema pojma o tehnologiji? On je samo super prodavac. Ne zna ništa programiranju i 99 odsto onog što govori i razmišlja pogrešno je…Mislim da nam je potreban plan uz pomoć kog ćemo dokazati da, uprkos tome što nas je ponovo prešao, možemo brzo krenuti napred i parirati ili čak napraviti bolje proizvode od njegovih". (Gejts u internom mejlu vezanom za iPod) …iPad je zgodan čitač, ali kod njih nema ničeg što bih pogledao i zažalio što Microsoft to nije učinio pre njih… Ovaj integrisani pristup funkcioniše kada je Stiv na čelu Applea, ali to ne znači da će pobediti u rundama koje slede".

Ni Džobs mu nije ostao dužan: “Imao bi potrebnu širinu da je tu i tamo uzeo LSD ili u mlađim danima otišao u ašram… Problem sa Microsoftom je to što uopšte nemaju ukusa. I pritom smatram da im opasno nedostaje stila. Nemaju originalnih ideja i uopšte ne unose kulturu u svoje proizvode… Naravno da je njegov fragmentirani model funkcionisao, ali nije rezultirao dobrim proizvodima. Proizveo je samo usr*** proizvode ".

Dart Vejder i Luk Skajvoker

Viteški red džedaja je u posedu Sile, spiritualne energije koja im daje izvesne nadljudske moći. Kolko god da su džedaji umotani u nešto popularnog budizma i samurajskih ukrasa, oni su ipak povlašćena kasta, neka vrsta feudalnih vitezova.

Sila, za koju se tvrdi da, tako, postoji u kosmosu, ipak se prenosi sa oca na sina, dakle ona je jedna aristokratska beneficija. S tim u vezi je i ključni psihološki element zapleta.

Naime, Luk Skajvoker nosi u sebi edipovsku, unutrašnju tenziju, između čeznje za odsutnim objektom oca i osvete njegovom ubici. Naravno, kao što već znate, ispostavlja se da je to ista osoba – Dart Vejder.

I Luk Skajvoker i Dart Vejder su dve strane jedne iste borbe unutar heroja – jedan te isti mitski sukob na liniji dobro–zlo, tamna–svetla strana Sile, beli kimono –crni oklop, čovek–kiborg, sin–otac. Emotivni razdor u junaku ovim postaje razlog za avanturu.

Mocart i Salijeri

Veruje se da je italijanski kompozitor Antonio Salijeri iz prevelike zavisti otrovao Mocarta, a to verovanje posebno je potkrepio Puškin tragedijom “Mocart i Salijeri”.

Način na koji je Volfgang Amadeus Mocart umro 5. decembra 1791. godine, jedna je od najvećih misterija u muzici. Iako su stručnjaci za Mocarta odavno utvrdili da Antonio Salijeri nije imao nameru da otruje, niti je otrovao Mocarta, ipak je ostalo zagonetno pitanje zašto je stvorena ta legenda da je jedan kao manje nadaren umetnik, Salijeri, otrovao genijalnog Mocarta.

Kolja Mićević odgovara na to pitanje knjigom “MOCART, ZLOČIN MARIJE TEREZIJE” polazeći od jednog pisma kojim je austrijska carica zabranila svome sinu Ferdinandu da uzme četrnaestogodišnjeg Mocarta za svog dvorskog kompozitora! Mićević, minucioznom analizom događaja koji su doveli do jedne takve zabrane, razotkriva tragične posledice koje je to pismo prouzrokovalo u Mocartovom životu.

Izvor: Wikipedia, Mozzartsport, Vesti.rs, Opušteno.rs, Preko ramena, Blic, Vreme