Dunić kroz suze o Lanetu: Voleo bih da je sve ovo neka njegova velika šala

O velikom glumcu Lanetu Gutoviću, koji nas je juče napustio, u jutarnjem programu Prve televizije govorio je njegov prijatelj, kolega Aleksandar Dunić iz serije „Bela lađa“ koga pamtimo kao Ćirka iz tandema sa Šojićem.

Dunić koga pamtimo kao Ćirka iz serije Bela lađa, foto: Printscreen/PrvaTV
Dunić koga pamtimo kao Ćirka iz serije Bela lađa, foto: Printscreen/PrvaTV
.

„Pravo da vam kažem, voleo bih da je sve ovo neka njegova velika šala. Lane je bio veliki glumac, divan čovek. Komediju je doživljavao kao vrhunski izraz, nešto što je mnogo veće nego drama, tragedija. Smatrao je da je to najuzvišeniji vid otpora prema životu, i najdostojanstveniji vid otpora prema stvarima koji nam se dešavaju. To su nekada čuveni psihijatri nazvali olimpijskim smehom, smehom sa Olimpa. To je osobina bogova koji su sposobni da se podsmehnu i sebi samima i životu koji nas okružuje. I on je to maestralno radio. Ali ono što sam ja voleo, to je njegova ljudska dimenzija. Bio je veliki čovek, sam, svoj, osoben. Bio je snažan, jak, sposoban da se suprotstavi, da kaže svoje mišljenje i po cenu koja može da ga košta. Nije bio konformista, licemer. Bio je autentičan, niko nije ličio na njega. Jedna blistava zvezda, uslovno rečeno, se ugasila“. rekao je kroz suze Dunić.

Kako je bilo sarađivati sa Lanetom, da li je tačno da su govorii da je težak za saradnju, da je preke naravi pričao je Dunić.

.