Showbiz vesti

Gotovo niko ne zna da je BAKA Nikole Đurička bila POZNATA SRPSKA GLUMICA! Obožavate serije u kojima je glumila...

Nikola Đuričko važi za jednog od najuspešnijih domaćih glumaca. Odlučio je da svoju karijeru nastavi u Americi, pa se prošle godine preselio sa porodicom u Los Anđeles. 

22.02.2021. - 09:11h
Nikola Đuričko
Nikola Đuričkofoto: Prva TV

Međutim, malo ko zna da je njegova baka Tomanija Đuričko bila poznata srpska glumica. 

Tomanija je igrala u više televizijskih filmova i serija "Povratak otpisanih", "Kamiondžije", "Vruć vetar" i mnogim drugim.

Ona je bila udata za Đorđa Đurička sa kojim je dobila sina pilota (oca Nikole Đurička) i ćerku, a njen unuk smatra da je ona razlog što je on počeo da se bavi glumom, prenosi Blic.

"Tomanija Đuričko jeste moja baka i moguće je da se zbog nje i ja bavim glumom", ispričao je Nikola Đuričko za Blic.

Tomanija je davne 1915. otišla u Francusku gde je u Nici, prvi put nastupala na sceni.

"Teško smo živeli, nije bilo novca, a lišavali smo se gotovo svega. Ali, beskrajno smo voleli pozorište, ispunjavalo nas je najzdravije drugarstvo i osećali smo da smo srećni", ispričala je Tomanija.

Kada je počeo rat, ona je prešla u Pančevo, a četiri godine je igrala u ondašnjem Beogradskom dramskom. Doživela je opšta priznanja, ali sačekao ju je otkaz koji je ona, bez pitanja, potpisala. Umesto da zatraži penziju, put ju je odveo u Narodno pozorište gde je često bila zapostavljena uprkos velikim dostignućima.

Žiri filmskog festivala u Rimu dodelio joj je 1966. prvu nagradu za žensku ulogu u filmu "Čovek sa fotografije" Vladimira Pogačića.

"Uvek kad bih dobila ulogu, obuzimao me je strah. Događalo mi se i da zaplačem čitajući prvi put tekst uloge. Duboko sam preživela sudbinu svake žene koju sam tumačila na sceni", ispričala je Tomanija.