Nagrada "Amir Dautović" novinaru Zoranu Maksimoviću

Prestižna nagrada “Amir Dautović”, koju Kulturni centar Novi Pazar dodeljuje po četvrti put, odlukom stručne komisije, pripala je jednom od urednika u RTV Novi Pazar i novinaru Prve TV i B92 Zoranu Maksimoviću.

Zoran Maksimović, foto: Prva TV
Zoran Maksimović, foto: Prva TV
.

“Svi članovi komisije su saglasni u tome da je Zoran Maksimović svojim angažmanom, vlastitim zalaganjem i profesionalnim odnosom dao ogroman doprinos na afirmaciji Novog Pazara – njegovih društvenih prilika, kulture življenja, običaja njegovih stanovnika, tradicije i aktuelnih zbivanja – objektivno izveštavajući iz Novog Pazara i okoline za medije sa nacionalnom frekvencijom. Njegovo delovanje u korist rečenom je vidljivo svih prethodnih godina, posebno 2020. godine tokom pandemije korona virusa”, saopštio je Kulturni centar.

U obrazloženju stručne komisije stoji: “Ne plašeći se nijedne teme, birajući adekvatne sagovornike, aktivno izveštavajući sa različitih mesta i tokom različitih vremenskih prilika o događanjima i svim drugim temama iz svakodnevnog života, Zoran je doprineo afirmaciji Novog Pazara ostavljajući utisak da je Novi Pazar mesto gde se vekovima dodiruju i ukrštaju dve kulture, istakao njegove osobenosti u odnosu na ostale gradove u Srbiji, a isto tako dokazao da je i Novi Pazar grad u Srbiji čije stanovništvo deli sličnu sudbinu sa stanovništvom u gradovima u ostatku Srbije. Zoran poznaje i ravnopravno prihvata obeležja kultura koje se u Novom Pazaru prožimaju; njemu nije bilo teško da podjednako učestvuje u realizaciji programa sa islamskom tematikom koje emituje RTV Novi Pazar tokom meseca Ramazana ili za vreme Bajrama, kao i onih povodom Božića, Uskrsa itd. Zoran je svoj profesionalan odnos i ljubav prema onome što radi dokazao tokom svih prethodnih godina, te stoga predstavlja primer delovanja novinara u multinacionalnim i multireligijskim sredinama.”

U komisji su bili: dr Sait Kačapor, profesor emeritus, Melida Rebronja, profesor bosanskog i srpskog jezika i književnosti, mr sci Galib Gicić, urednik programa Radio-televizije Novi Pazar i msr Elzana Nurković, likovni umetnik.

Zoran Maksimović je master komunikolog. Više puta je nagrađivan za novinarski rad. Udruženje novinara Srbije 2007. godine uručilo mu je priznanje “Laza Kostić” za najbolju vest izveštaj.

Ministarstvo rada i socijalne politike i UNDP nagradili su ga za najbolji prilog o borbi protiv nasilja u porodici, a Evropska unija i Kancelarije Vlade Srbije za evropintegracije za najbolji prilog o evrointegracijama, zahvaljujući kom je boravio u sedištu EU u Briselu 2011. godine.

U novembru prošle godine dobio je čak tri novinarska priznanja: Press vitez za dokumentarni program, nagradu „Dr Marko Mladenović“ za medijski doprinos u borbi protiv depopulacije u Srbiji za 2020. godinu, a pobednik je i konkursa za najbolji medijski prilog o pozitivnim primerim iz lokalnih samouprava Stalne konferencije gradova i opština.

U RTV Novi Pazar angažovan je od 2001. godine, a na TV Prva od 2011. U međuvremenu je izveštavao i za brojne druge medije – dnevne listove “Borba”, “Press”, “Kurir”, “Glas javnosti”, kao i za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) i Balkan insight.