Kolege se u suzama oprostile od Mire Furlan: Laku noć, lepoto, mrvo razuma u bezumlju. Neka tvoja Zvezdica zablista...

Poznata filmska i pozorišna glumica Mira Furlan napustila nas je u sredu u 65. godini.

Mira Furlan, foto: B92 printscreen
Mira Furlan, foto: B92 printscreen
.

Vest je objavljena na njenom Tviter nalogu, koju je i potvrdio njen prijatelj, autor američe naučno-fantastične serije "Babilon 5" Majkl Stračinski, u kojoj je Mira glumila ambasadorku Minbari Delen.

Među prvim glumcima sa naše scene oprostio se kolega Gordan Kičić, objavivši njenu fotografiju na svom Instagramu uz reči:

"Miro... Draga moja...", napisao je Kičić u opisu fotografije.

Mima Karadžić je ovim povodom istakao da mu je bila čast što ju je poznavao i što su zajedno glumili u filmu "Lepota poroka". Glumac se emotivnom porukom na svom Instagramu oprostio od koleginice:

"Juče je umrla Mira Furlan Imao sam ogromno zadovoljstvo da zajedno snimimo jedan od naših najvećih filmova "Lepota poroka" u režiji Živka Nikolića. To su bili moji filmski prvenci, imao sam s kim i biti i opstati. Mira je bila divna, sjajna... srećan sam što sam je znao i plačem što je više nema".

Mira Furlan, foto: Profimedia
Mira Furlan, foto: Profimedia
.

Glumica Suzana Petričević istakla je nezaboravne uloge u pozorištu preminule glumice uz emotivne reči.

“Laku noć, Miki, lepoto, mrvo razuma u bezumlju, Petrunjelo, Ofelijo i mladosti moja. Neka tvoja Zvezdica zablista iznad Donjeg grada, nek'obiđe Stradun, dobru svirku u Kulušiću pa nam dođi do Manježa na kavu...tamo gde smo se još uvek bezbrižno smejale. Onomad, pre svega ovoga...S tugom se opraštam od tebe i žželim ti sretan put”, završava Petričevićeva svoju poslednju poštu dragoj koleginici.

Pevačica i kantautorka Bojana Vunturišević je na svom Fejsbuku objavila citat preminule glumice i na taj način se oprostila od nje.

"Ja sam bila od onih koji su zaista vjerovali u takozvano bratstvo i jedinstvo, ali ne samo naših naroda, nego svih ljudi na svijetu. I još uvijek vjerujem da je to jedina opcija za opstanak ljudske rase. Sve drugo vodi u nasilje, patnju i uništenje. Ne razumijem nacionalizam, ne vibriram na toj žici. Možda je to proizvod moga odgoja u obitelji koja je bila ateistička i antinacionalistička, možda je to proizvod moga etničkog sustava gđe je svaki moj đed i svaka baka bio druge nacionalnosti”.

Mira Furlan, foto: Profimedia
Mira Furlan, foto: Profimedia
.

"Bila je čast poznavati je, užživati u njenoj umetnosti, radovati se uspesima "tamo daleko". Memam reči, samo misli za Gorana i Marka”, zapisao je muzičar Dejan Cukić na Fejsbuk, pružžajući utehu njenom suprugu reditelju Goranu Gajiću i sinu.