Zdravko Čolić: "Možeš se baviti muzikom celog života, ali, kakav ćeš uspeh imati, to je u Božijim rukama"

Jedan od najslušanijih i najdugovečnijih izvođača na ovim prostorima otkad je proglašena pandemija korona virusa, nije se oglašavao u javnosti, niti se bilo gde pojavljivao. Zdravko Ćolić leto je iskoristio za odmor, sve koncerte je prolongirao za sledeću godinu, a vreme provodi u studiju snimajući nove pesme. Otkrio je šta ga trenutno pokreće i kako ispunjava dane pozitivom u ova teška vremena...

Zdravko Čolić, foto: Printscreen/PrvaTV
Zdravko Čolić, foto: Printscreen/PrvaTV
.

"Motivišu me publika i ljubav prema muzici. Kada na samom početku karijere publika dâ sud i navija za tebe, onda si svakom novom pesmom odgovorniji prema ljudima koji te vole i podržavaju. A to podrazumeva da si konstantno pred izazovom da ostaneš na istom ili boljem nivou, dosledan sebi i svojoj muzičkoj priči", ističe Čolić za Azru.

Prisetio se kako je vrlo rano pokazivao interesovanje za muziku.

"Po celu noć sam ostajao uz Radio Luksemburg, slušao hitove s top-lista. Moj otac, kada je to video, našao mi je profesora gitare. Nisu imali ništa protiv mog bavljenja muzikom, važno im je bilo samo da završim školu i da imam hleb u rukama. Govorili su mi da je fakultet viza za budućnost. Istovremeno sam nastupao na festivalima i polagao ispite. Tako da je definitivno bitna podrška porodice, tada majke i oca, a sada supruge i dece".

Na pitanje koji je njegov recept za dan ispunjen pozitivnom energijom, poručuje da čovek dok je zdrav može sve.

"Uvek me je vodila pozitivna energija kroz život i to nema veze s godinama ili vremenom u kojem živimo. Uvek se trudim da nađem vremena za sebe, da razmišljam u tišini. Volim da sam u prirodi, da trčim ili šetam. Zapravo, svakodnevno se trudim da što više vremena provodim na svežem vazduhu", ističe Zdravko. 

Vaspitanje koje nosi iz kuće ga je oblikovalo, nije pravio skandale, polako i sigurno je gradio karijeru.

"Verujem da je moje glavno oružje pozitivna energija koju pokušavam da prenesem glasom i svojim izrazom. Svakako da bez rada i posvećenosti nema ni uspeha, a publika to vrlo dobro zna da proceni i oseti, pa i nagradi".

Supruga Aleksandra je ta koja je više posvećena vaspitanju njihove dece, a on je, priznaje, mnogo popustljiviji.

"Bez obzira na tu činjenicu, trudim se da vaspitanje ne trpi kao ni tradicionalne vrednosti na kojima počiva moja porodica. Porodica je osnovna ćelija društva, zato moramo da je negujemo. Iako živimo u trubulentnom i brzom vremenu, deci je potrebna pažnja da izrastu u dobre i kvalitetne ljude".

Na pitanje koja je njegova tajna za zdrav i aktivan život, pevač ističe da najviše voli da provodi vreme u prirodi, da se osami.

"Opuštaju me duge šetnje. Dobar i ispunjen život čine i porodična i prijateljska druženja, putovanja, nastupi, kojima se uvek neizmerno radujem, pročitane knjige, odgledane predstave, filmovi… To je sve znak da si ostavio sebe u nečemu. Naravno, neizostavno je i stvaranje novih pesama. Koliko je želja, toliko je i obaveza...", ističe Čola.

Dotakao se i mladih izvođača i opstanka na današnjem estradnom nebu.

"Bojim se da je u današnje vreme, kada je sve instant, mnogo teže opstati. Možda je lakše postati zvezda zahvaljujući internetu i dostupnosti, ali teško je održati se u moru sličnih. Božiji dar imaš ili nemaš. Nema tu nekog plana. Možeš se baviti muzikom celog života, ali, kakav ćeš uspeh imati, to je u Božijim rukama".